Семейство Мареви учи деца на футбол вече 5 години

 

 

Една от варненските футболни школи – Марев Старс, навърши пет години от създаването си. Това стана в петък (4 януари). За въпросния период през залата са минали стотици деца на възраст от 5 до 12 години. Някои от тях продължиха след това в Черно море. Основно с малчуганите се занимава Благовест Марев, а баща му – легендата на Черно море Тодор Марев, често му помага. Със съвети, методики и видеа от различни тренировки се включва и по-големият от братята Мареви – Бойчо, който играе футзал в Малта.

„Много сме доволни като цяло. Всичко си върви по план – напредваме с бавни крачки. От тази година за първи път имаме и отбор в първенство на БФС по футбол 7 за родени през 2008 г. Там се представят много добре децата. Има голям интерес от всяко дете. Идват с желание на тренировки. Водим занимания по различно време, най-често са три пъти седмично“, каза за „Народно дело“ Благовест.

Той разкри и кои са днешните идоли на малките футболисти. „Харесват им известните, силните на деня – тези, които са най-актуални към момента. От чуждите това са Роналдо, Меси, Мбапе, Дибала. От българските футболисти харесват Тошко Неделев, Стивън Петков, Кирил Десподов и други“, разкри Марев-младши.

По думите му, най-важното в работата с малчуганите е възпитанието. „Целта е детето да се научи да е самостоятелно, да може да решава само ситуациите в тренировката и в играта. Това по-нататък ще му помогне да решава ситуациите в живота“, каза още младият треньор.

Наред с хубавите неща, Боги разкри и един от основните проблеми. „Липсват бази. Това е голям проблем не само за школите във Варна, а и като цяло за футбола в България. Не можем да бъдем конкурентни дори на балканските страни като Румъния, Хърватска и останалите“, обясни той.

Преди години Бойчо и Благовест играха в хърватското първенство по футзал и в момента много от нещата, които се опитват да приложат във Варна, са заимствани именно от бившата югославска република. „Според мен е по-важно да черпим идеи и информация от балкански отбори. Защото дори да гледаш Барса и Реал, трудно ще станеш като тях. По-добре е да прилагаме неща, които са по-близки до нас дори като манталитет“, каза още той.

 

Благовест изпраща силна година с Варна сити във футзала

 

Благовест Марев е част от отбора по футзал Варна сити. Създаден само преди година и половина, тимът успя да стане шампион на България за сезон 2017/2018 и записа силно представяне в Шампионската лига в Полша. Там българите биха представителя на Люксембург, направиха равен с уелсците и загубиха трудно от абсолютния фаворит от Полша. Боги призна, че всички са ги похвалили сериозно за представянето им там и били сериозно учудени, че статутът на варненския тим е аматьорски, а не професионален.

Марев е играещ мениджър в клуба заедно с друг дългогодишен състезател по футзал – Бойко Косев-Бобеца, който окачи футболните обувки и вече се изявява само със съвети край тъчлинията. В състава има още трима дългогодишни състезатели по футзал – Димитър Петев, Даниел Димов и Даниел Несторов. След шампионската титла пък двама играчи на Варна сити преминаха в чуждестранни клубове.

През този сезон в държавното първенство отборът има три победи, едно равенство и нито една загуба. „Стремим се да си гоним целите и да се забавляваме, практикувайки този атрактивен спорт. За съжаление няма нови кадри във футзала. А в чужбина в много от страните има детско-юношески школи, от които се захранват първите отбори. Трябва и тук да започне да  се работи в тази насока“, коментира Марев.

В държавното играят общо десет отбора, които, според регламента, ще се срещнат по два пъти помежду си. В надпреварата са още два варненски, един русенски и шест тима от София.

Съвсем скоро пък във Варна предстоят квалификации на националния отбор на България по футзал. Съперници на нашия тим ще са Холандия, Черна гора и Естония. Мачовете ще бъдат в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. „Пожелавам успех и късмет на всички, които са повикани, и ще чакам с интерес да видя отбора на Холандия в България. Очакват се много хубави мачове и хората, които се интересуват от тази красива игра, ще останат доволни. Призовавам повече зрители да присъстват в залата и да подкрепят отбора“, каза Благовест.