Седмицата започва с ново заседание по делото на „килърите“

Продължават заседанията по наказателното дело срещу престъпната група на „килърите”. Единственото заседание, насрочено за януари, е в началото на тази седмица. На него пред съда застават двама свидетели, поискани допълнително от страните и допуснати до разпит от въззивния съд.
Варненският апелативен съд разглежда този казус за втори път, след като Върховният касационен съд отмени присъдата, произнесена от друг състав на въззивния съд през 2014 година в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев. За тези две убийства на доживотен затвор бяха осъдени Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев. ВКС потвърди наказанието на Петър Атмаджов – 4 години затвор, за побой над либийски гражданин (тази присъда вече е изтърпяна). Върховните съдии отмениха 15-годишната присъда на Янко Попов и 7-годишната на Райко Стойнев за убийството на Румен Рачев. Двамата подсъдими имат влязла в сила оправдателна присъда за убийството на Борислав Георгиев. След като изтърпя 5-годишна присъда за участие в престъпната група на Петър Стоянов, от ноември м.г. подсъдимият Янко Попов търпи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 30 000 лева, определена от Варненския апелативен съд.
Пресслужбата на съда припомня, че подсъдимите в този казус са вече само 5-има – Петър Стоянов, Васил Костов, Георги Вълев, Янко Попов и Райко Стойнев. Като се съобрази с указанията на ВКС, при повторното разглеждане на делото Апелативният съд допусна отново до разпит 9 свидетели, поискани от страните, и едно вещо лице. 6-има свидетели и вещото лице вече бяха разпитани в предходните съдебни заседания.