Световният шампион в К1 Александър Петров: Вече ме вълнуват успехи само на професионалния ринг

Сашо смята да остане в кикбокса поне още 10 години

Богдан Шумаров се окичи с първо сребро от шампионат на планетата

Световният шампион в К1 Александър Петров смята да остане в кикбокса поне още 10 години, но занапред ще се концентрира предимно върху изявите си на професионалния ринг. Това разкри самият той за „Народно дело Седмицата”, след като спечели втора титла на планетата в К1 на първенството в Будапеща в събота. Така той дублира златния си медал от Белград през 2015 година.

В категория до 81 кг варненецът победи турчин с нокаут, после надделя по точки срещу германец и поляк, а на финала се справи и с украинец, също по точки.

И четиримата ми съперници бяха добре подготвени, но не бяха на моето ниво. В нито един момент от мачовете не допусках, че победата ми подлежи на съмнение. Имах ясен план и тактика, които следвах. Бях уверен в силите си и знаех, че единствено от мен зависи крайният изход от срещите”, заяви 26-годишният Петров.

Запитан това ли е най-успешната му година в спорта, след като неотдавна става и европейски шампион за професионалисти, Сашо каза: „2017-а е една от най-успешните ми. Започна криво, след като изгубих спора за световната титла при професионалистите в Париж. После обаче само побеждавах и логично взех две престижни титли. Успехите ми се дължат на променения ми мироглед за кикбокса отпреди две години.”

Петров разкри още, че занапред смята да се състезава основно на професионалния ринг. „Искам да стана световен шампион за професионалисти и да защитавам впоследствие титлата си. Ако трябва, ще изляза пак срещу французин във Франция, ако трябва, срещу германец в Германия. За мен няма значение къде ще е мачът. Планирам да остана в кикбокса през следващите 10 години и ме вълнуват само победи на профи ринга”, откровен е Петров.

Относно възможността да участва на големи състезания и при аматьорите, Сашо уточни: „Това ще зависи изцяло от Българската конфедерация по кикбокс. Вече съм в правото си да й поставям финансови условия и ако ги удовлетворява, ще се бия. В противен случай оставам само при професионалистите.”

В Будапеща отлично се представи и вторият ас на „Боил” – Богдан Шумаров. Той игра първия си финал на световно и взе сребро, след като изгуби от поляк по точки в равностойна битка. Преди това Богдан взе четири убедителни победи.

Категорията на Богдан бе една от най-оспорваните и трудните, с 30 състезатели. На финала със съперника му си размениха по един рунд, но в третия полякът имаше минимално превъзходство и това наклони везните в негова полза. Много съм доволен от Сашо и Богдан. Благодарение на тях се почувствах като специален треньор”, заяви за „Народно дело Седмицата” главният наставник на „Боил” Красимир Кирилов.