Световната лига ще е приоритет за националите

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България Пламен Константинов обяви във Варна, че тимът ни няма да загърби Световната лига заради европейското първенство. “Не може да играеш Световната лига и тя да не ти е приоритет. Приоритет ни е Груповата фаза на Световната лига”, заяви Пламен Константинов пред bTV.
Голямата звезда на българския волейбол Цветан Соколов, който спечели титлата и Купата на Италия с Кучине Лубе (Чивитанова), се присъедини към лагера на националния отбор във Варна. Диагоналът си пожела сезонът в Световната лига да бъде по успешен от миналия и отборът ни да си възвърне позагубеното самочувствие. “Имаше един период, в който показахме, че може да бием всеки, но ако играем като отбор”, заяви Цветан Соколов.
Припомняме, че между 9 и 11 юни Варна е домакин на турнир от календара на Световна лига като мачовете с Полша, Канада и Бразилия ще бъдат в зала „Конгресна“, където има 5116 места.
Националният отбор се готви на пълни обороти за предстоящото издание на турнира във Варна. От групата, която започна тренировки в София, отпадна единствено Владимир Станков. Любомир Агонцев се готви индивидуално с кондиционните треньори, а Жани Желязков и Мартин Атанасов са в момента на по-облекчен режим.
Домакините от Двореца на културата и спорта са подсигурили всички необходими условия в залата, включително и Live stream от камерата на главния статистик към електронните табла, за да може треньорите и играчите да гледат повторения на направените разигравания. Фитнес тренировките пък се провеждат в залата на гранд хотел „Варна“, където е настанен отборът. За нуждите на тима там бе доставено допълнително оборудване.

Плажен футбол
МФК Спартак стартира в Шампионската лига днес

МФК Спартак от два дни е в Назаре, Португалия, за да стартира участието си в Шампионската лига по плажен футбол. Тимът на Симеон Христов пътува за Букурещ, откъдето хвана директен полет за Лисабон. В Назаре варненци ще срещнат в своята група шампионите на Турция (Сеферихисар), Румъния (Уест Дева), и Украйна (Грифин).
В първия двубой МФК Спартак играе със Сеферихисар днес в 17:15 часа наше време. Втория мач е на следващия ден в 17:30 срещу Уест Дева, а третият на 31 май в 16:15 с Грифин.
За елиминационната фаза се класират първенците в 9-те групи в основната схема плюс 7-те втори отбора с най-добри показатели. Симеон Христов ще разчита на 11 състезатели, от които двама вратари и 9 полеви играчи.
Безплатна ледена пързалка по случай Деня на детето във Варна

Община Варна, Дирекция „Спорт“, отбелязва деня на детето с открити уроци в училищата, турнир по плуване и волейбол и безплатно ползване на ледена пързалка и други спорни обекти. В самия ден 1 юни за безплатно ползване от деца ще бъде предоставена Ледената пързалка в ОСРК „Младост“ и други спортни обекти по график. Ще се проведат открити уроци в няколко варненски училища по спортовете баскетбол, футбол и тенис на маса.
На реновираната открита спортна площадка в двора на ОУ „Христо Ботев“, кв. „Аспарухово“, от 11 часа ще се проведе открит урок по баскетбол за деца V клас, като за специален треньор е поканен бившият състезател на високо ниво Саша Топчов от Академията „Стар баскет“. След което от 13.30 часа ще се състои и открит урок по баскетбол на другата открита реновирана площадка в училище НГХНИ „Константин Преславски“.
В двора на СУ „Димчо Дебелянов“ от 10.10 часа възможност да се включат в открит урок по баскетбол ще имат и децата от 3-ти клас на училището. Там лично Венци Гечев, които е председател на ЖБК Черно море-Одесос (шампиони на България за 2017 г.) и треньори от клуба ще научат децата на основни умения в спорта.
Футболния спорт ще бъде демонстриран от треньора Петър Кръстев от детски футболен клуб Шампиони, който от 10.10 часа ще проведе открит урок на спортната площадка по футбол на ОУ „Иван Вазов“ с деца на възраст V-VI клас.
Открит урок по тенис на маса ще има в ОУ „Добри Чинтулов“ от 11 часа и в СУ „Найден Геров“ от 13.30 часа. Главният треньор на спортен клуб по тенис маса Варна 2015 Александър Савов и републикански шампиони ще демонстрират красотата на този спорт.
По случай празника на детето на 3 юни в зала „Христо Борисов“ в спортен комплекс „Черно море“ ще се проведе и турнир по волейбол за момчета, родени 2004-2005 година. Състезанието се провежда съвместно от волейболен клуб Черно море и Община Варна.