Световен гуру идва, за да разкрие тайни за българите

Виолета Гурнакова
Духовният учител на милиони хора по света д-р Ж. Б. Маджалани ще гостува във Варна на 27 август от 15,30 часа в концертното студио на Радио Варна.
Маджалани е основател на първия езотеричен център в Ливан и Арабския свят, който учи на принципите на себепознанието, обяснява скритите тайни на природата и живота.
Има издадени 57 книги на арабски, представящи езотеричната наука на литературен, поетичен, философски и научен език с акцент върху приложната страна на дадената информация като начин на живот. Входът за срещата е свободен.
Някои от заглавията на автора преведени на български език са „Сто дни с един мъдрец” – по истински случай, „Пътешествие сред племената на недостатъците”, „Запознай се със своята памет”, „Пратеникът на Ерата на Водолея”, „Науката на цифрите и тайната на нулата”, „Книгата на човека” и други. Многото издадени книги имат и многобройни последователи, които са от различни държави.
В книгите става въпрос за свръхестествените сили и за съмнението в тях. Авторът ни напомня, че е невъзможно да се изучи Вселената, ако не се изучи Човекът. Че Светът е едно отражение на човека. А изучаването на двете неща трябва да върви заедно.
Ако един човек иска да предвиди своето бъдеще, той трябва преди всичко да опознае себе си. Себеизследването го води до необходимостта да се променя. Практикувайки това, той разбира, че самото себенаблюдение води до промени във вътрешния му свят и в съдбата му.
За Маджалани разказва преди посещението неговият ученик Ходер Шуман от Ливан.

15 - Misterii 1

Ходер Шуман, последовател на д-р Ж. Б. Маджалани
От българска почва може да тръгне ново семе и да завладее цяла Европа

– По какъв повод сте в България и от колко време?
– В България съм от 1982 година. Дойдох тук и следвах медицина много години. Изкарах обща медицина, а след това специализирах в областта на физиотерапията. Работих известно време по тази специалност и след това се обърнах към бизнес в туризма и до днес работя там.
– Как намирате българите като духовно ниво? Докъде сме стигнали или съответно не сме стигнали?
– Не мисля, че е моя работа аз да преценявам, но това, което мога да кажа, е, че голяма част от обществото се интересува и искрено търси, дава много от себе си като време, труд и пари, търсейки познанието. Духовно означава как да живееш между хората, как да поправиш вътрешния си свят и да имаш духовно издигане. Но трябва това да го упражняваш между хората. Както човек се отнася към околните, така отработва себе и околният свят му отговаря съответно със знак плюс или минус. Човек трябва просто да следи правилния път и да го упражнява наистина от сутрин до вечер, даже и когато спи.
– Това означава ли, че трябва да се забрави материалното и да се търси само духовното?
– С материята хората трябва да се занимават, но не трябва тази материя да ги притежава. Те трябва да притежават материята, да я насочват. Да си духовен човек не означава да си дадеш оставката от материалния свят. Духовното се превежда материално с духовни ценности. Книгите ясно го казват.
– Много духовни общества злоупотребяват с тези закони. Как да ги разпознаем?
– Да, шарлатани и мошеници има. Тези, които слагат материята преди всичко под формата на духовност. Има такива. Дали си вярват, че са духовни, не знам точно. Но един истински духовен човек знае границата си с материята. Нашата школа забранява напълно печалбите или участието с пари, когато става въпрос за знанието, за неговото даване. То се дава даром, защото даром е дадено. Споделяйки, израстваш. Законът е такъв. Когато ние вземаме безплатно знанието, ако не даваме безплатно на другите, нямаме право на ново вземане. За да не се получи задръстване.
– Кога и как стигнахте до учителя Маджалани и школата?
– Това е една много стара история. Дойде племенникът ми на гости и ми донесе негова книга на арабски език. Тя стоя много дълго време. Но после по някакви причини (явно ми беше скучно) започнах да я чета. Четох я и видях, че някой много смело ми разказва, като Хари Потър, как да овладея и да ползвам силите на природата. Хвана ме яд, намерих координатите им, обадих се и им вдигнах много голям скандал в тази школа. Бях възмутен как си позволяват да си играят така с нашите убеждения, с нашия мозък и логика и с нас. Бях наясно, че всеки има възможности, които може да събуди и да ги ползва за негативни цели. От там започнах да общувам с тях, те ми обясниха как стоят нещата и започнах да се обучавам. Това е практическа школа за езотерични науки. Има много последователи там. Те са десетки хиляди. Неслучайно е избран Ливан за тази цел. В Ливан има представители от всички религии. Това е и много трудно поле за работа. Ливан е минал няколко граждански войни. Но въпреки това тръгва учението, намира си път и прави преврат сред младежите. Най-важното в езотериката е, че ако човек реши да поправи нещо, първо започва със себе си. След това се занимава с най-близките си хора – семейството. Следва по-голямото семейство, приятелите и обществото. Ако той не започва от себе си, е заникъде. И да цитирам 1000 философи, ако не прилагам познанието, значи не служа на никого. Всеки от нас трябва да прилага това, което мисли – мисъл, дума и действие трябва да са еднакви, не да мисля едно, да казвам второ, да върша трето. И трябва да знам какво е в общия интерес на хората. И трябва да наблюдавам себе си, аз какви недостатъци имам. Всеки има недостатъци. Иначе няма да сме тук. Когато премахнем от себе си недостатъка, трябва да го заместим с нещо положително и да започнем да го прилагаме. Всеки недостатък, който премахваме, отваря канал, да потече от нас към нас нова сила от нашето подсъзнание. Тези 5%  на мозъка, които използваме, стават повече проценти. За това нещата не са само духовни, а си имат действително проявление на тази духовност в нашия живот.

(Очаквайте продължение)