Сашо Янев пред „Народно дело Седмицата”: В Аржентина намерих много приятели

Те са най-щастливите хора с малко пари

Варненският баскетболист Александър Янев напусна преди броени дни аржентинския Сан Мартин Кориентес и ще опита да намери ново място за своето бъдеще. Варненецът изигра общо 24 двубоя за тима, в които имаше средно по 7.8 точки и 2.9 борби за по 17.7 минути на терена. Ето какво сподели 25-годишният играч пред „Народно дело Седмицата”.

28-Sa6o Yanev4

Сашо, защо се стигна до раздялата ти със Сан Мартин Кориентес?
Стана така, че в последно време получавах по-малко игрови минути и треньорът нямаше намерения да разчита на мен за в бъдеще. Това ми повлия най-много за решението и кое би било по-добре за моята кариера занапред.

Не беше ли все пак по-удачно да доизкараш сезона там?
Аз можех да си седя, да си мълча и да си взимам парите, но искам да се развивам и да изпитвам удоволствие, че играя баскетбол.

Какви са опциите пред теб?
Опции засега нямам, надявам се съвсем скоро да излезе нещо. Прибирам се във Варна и продължавам да тренирам, докато агентът ми намери отбор, в което съм сигурен.

Има ли вариант за завръщане в България?
До края на този сезон няма вариант да играя в България, тъй като трансферният прозорец затвори на 29 февруари. За следващия сезон нищо не се знае, има много време, но желанието ми е да продължа кариерата си някъде в добро и силно първенство.

Как оценяваш престоя си в Аржентина?
Мисля, че показах в някои мачове много добра игра, в някои не толкова, но за времето, което играех, всичко беше ОК. Стараех се и помогнах с това, което мога. Това, че се разделихме, не означава, че никога в бъдеще няма да работим пак заедно. И това, че чух от други места и треньори в Аржентина, че харесват играта ми и може пак да се върна, може само да ме радва.

Полезен ли е този опит, който придоби там?
Няма опит, който да не е полезен. Дойдох, видях и играх. Целият ми престой тук – 32 мача за четири месеца, няма как да не ми е от полза. Всичко хубаво се гради бавно и постепенно. Надявам се да продължа със стъпките нагоре.

28-Sa6o Yanev2

Кое ще ти липсва от Аржентина, от града, от тима, в който игра, и от първенството?
Най-много ще ми липсват веселите и немислещи за проблеми аржентинци. Това са хора на живота, това са най-щастливите хора с малко пари. Оставам голям приятел с много хора тук и ще поддържам връзка с тях, както правя и с други мои приятели от чужбина.

Какво мислиш за националния отбор и дали Любо Минчев е добър вариант за нов селекционер?
Работил съм с Любо Минчев и знам, че от негова страна той ще даде 150% от себе си за националния отбор. За мен той е човекът, а дали ще се случи чудото, ще се разбере септември. Ако бях на мястото на Минчев, след избора на Друкер за селекционер, сега аз щях да откажа да водя отбора, защото федерацията няма никакви правилни решения на проблемите с националния отбор. Преди две седмици беше против Минчев, а сега от няма накъде казват, че ще е той. Предното лято нямаше лагер за националния отбор, защото нямало квалификации. А приятелски мачове няма ли, нямаше ли да е в полза един лагер? Избира се треньор за национален отбор – Друкер, и след това казват: „…ама той не бил сигурен и от февруари 2015 г. се търси треньор”.

28-Sa6o Yanev1

Родният ти Черно море изпадна в криза този сезон. Предполагам, че следиш събитията във Варна.
Тъжно и болно ми е, когато гледам как родният ми клуб, който ме е създал, загива по този начин. В цяла Варна няма ли 10 фирми, които могат да помогнат заедно за варненския баскетбол? Има, разбира се. Хората с пари или не искат да дадат, или като дадат, искат да им се върнат по някакъв начин. Или като дадат 100 лв., се чувстват така, все едно са дали 100 000 лв. Само да вмъкна, че нито Асен Христов, нито Даниел Папазов са варненци, а помагаха с цялата си сила и сърце за варненския баскетбол. Но аз вярвам, че от другия сезон всичко ще се нареди и всичко ще е ОК.