„Саламандър“ на Димитър Събев: Книга разкрива истинския Пламен Горанов с поредица от истории

Веселин Златков

Два дни след датата 20 октомври, когато варненецът Пламен Горанов щеше да навърши 40 години, във Варна беше представена книга за него. Тя носи името „Саламандър“, а неин автор е журналистът и икономист Димитър Събев, който е сред хората, които познаваха пламналия при протестите от 2013-а мъж най-отблизо. Авторът е категоричен, че това не е биография, а по-скоро опит да се разкаже за личността на Пламен колкото приятелски, толкова и искрено.

15-salamandur-5 15-salamandur-4
„Саламандърът е много силен символ, защото това е същество, което остава цяло и живо след огъня. Огънят го прави да възкръсне. Мисля, че това стана и с Пламен Горанов“, обясни Димитър Събев за заглавието на книгата в ефира на Радио Варна. На въпрос какво се е променило след датата 20 февруари, когато Пламен горя пред сградата на общината, и има ли разочарование, той  коментира: „Променихме се ние, неговите приятели. Иска ми се да вярвам, че станахме по-ангажирани, по-саможертвени. Това е послание, което чука на вратата и твой избор е дали ще по приемеш. Дойде време, в което всеки трябва да избере на коя страна ще застане – дали на страната на комфорта, пасивността, бездуховността и бездушието, или на страната на тези, които са може би по-наивни, свършват зле, но са горди и имат основание за това.“
Авторът разказа, че по една случайност книгата „Саламандър“ е излязла от печат точно ден след като Грамадата пред община Варна беше разчистена. „Нещата съвпаднаха, няма Грамада, но има книга. Ще има след това песен, фото изложба… Няма да изтлее Пламен, няма да угасне“, допълни Димитър Събев.

15-salamandur-2 15-salamandur-3
На самото представяне на изданието той призна, че появата на „Саламандър“ на бял свят е минало през интересни перипетии, както за него лично, така и за самия текст. Събев разкри, че е имал съмнения дали трябва да напише книгата, когато впечатленията му и спомените за Пламен са били болезнени, но все още ярки, или да изчака определен период от време. Избира първия вариант и сега е на мнение, че е постъпил правилно.
След това текстът е публикуван в интернет, заедно с призив за дарения, които да помогнат  да бъде отпечатан. Оказва се, че необходимата сума се събира относително лесно, но за съжаление читателският интерес не е голям. Така се стига до идеята книгата да бъде представена специално пред четящата аудитория, която кой знае защо все още гледа дистанцирано на книгата. Факт е обаче, че след представянето почти всички присъствали си тръгнаха с поне един екземпляр от изданието, а мнозина с по няколко.
Варна вероятно ще е само първата стъпка в процеса на запознаването на публиката със „Саламандър“, а също и преоткриването на личността на Пламен Горанов извън шаблонната представа за „протестиращият, който изгоря“. Идеята за подобно „турне“ вече се обсъжда от Димитър Събев и Ник Тодоров („На Тъмно“), който организира литературната вечер в Радио Варна.
Допълнение към нея бяха изпълненията на две варненски групи – „Буна Померанца“ и „Зора“. Някои от музикантите в тях са също сред приятелите на Пламен Горанов и изпълниха песни, на които той е автор или съавтор на текстовете. Така вечерта в Арт салона на Радио Варна донесе не само спомен за трагично загиналия варненец, но и истинско усещане за неговия дух, който остава по-силен от смъртта и се превръща в извор на вдъхновение.