Руското консулство спира работа

Руското посолство в България информира, че спира работата на консулския отдел в София и генералното консулство във Варна, както и за закриването на генералното консулство в Русе в рамките на месец поради липса на персонал след отзоваването на 70 руски дипломати от страната, съобщава ТАСС, предаде Дарик.

„Консулската служба на Руското посолство в България и Генералното консулство на Русия във Варна преустановяват работата си. В сряда ще спре работата си и консулството в Русе, което ще бъде закрито в рамките на един месец. Всички, които са подали по-рано заявление до Руските консулски служби в България, могат да се свържат с посолството, докато консулската служба възстанови работата си“, каза за ТАСС Филип Воскресенски, съветник на руската посланичка Елеонора Митрофанова у нас.

От България ще бъдат отзовани руски дипломати и технически служители на руски дипломатически ведомства, сред които Воскресенски, руските генерални консули във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, директорът на Руската културно-информационна служба Център Юрий Макушин и други, които са обявени за персона нон грата. Като се имат предвид членовете на семействата, около 200 души трябва да напуснат страната до 3 юли, а работата на руското посолство в България всъщност е блокирана, се посочва в публикацията.