Румен Николов сменя Испания с България

 

Юношата на Черно море Румен Николов претърпя артроскопия на коляното заради скъсан менискус. Той се завърна у нас и миналата седмица легна под ножа в болницата „Света Марина“ във Варна.
През пролетта нападателят игра за испанския Клуб Депортиво Михас. Отборът се състезава в петото ниво на местния футбол. „Имахме за цел да спечелим промоция за горната дивизия, но не можахме да я изпълним и завършихме на пето място с равен брой точки с четвъртия и на една точка зад третия. Изиграх едва 7 мача, в които отбелязах 9 гола. Няколко кръга преди края на шампионата си усуках коляното и скъсах менискус. Впоследствие с жена ми решихме да се приберем в България, тъй като исках да ме оперират тук, защото едни от най-добрите специалисти в тази област в Европа са у нас“, сподели за „Петел“ Румен.
Седмица след хирургическата интервенция той се чувства много добре. „Операцията не е никак сложна и още на следващия ден можеш да вървиш нормално. От третия ден започнах електростимулация и различни упражнения с ластик. В края на тази седмица вече започвам да въртя колело във фитнеса, както и да се подлагам на по-интензивни упражнения с ластик. В понеделник ще ми махнат конците и мога да премина в следващия етап на възстановяването. Започвам да тичам и да правя упражнения във фитнеса с различни килограми“, обясни Николов, който съвсем скоро (от 7 август) ще е готов да започне индивидуални тренировки на терена – дрибъл, пасове и постепенно вдигане на натоварванията. Седмица по-късно 27-годишният футболист е готов да започне подготовка с отбор, като желанието му е той да е български. „Със съпругата ми взехме решение да останем в България и да бъдем близо до нашите семейства“, обясни Румен.
Той влиза в мъжкия футбол с екипа на Черно море, а след четири сезона на „Тича“ играе още в българските Нефтохимик, Черноморец (Балчик), немските Берлинер АК 07 и МСВ Пампов, анголския Академика до Лобито и испанския Депортиво Михас.
Родни футболни звезди с шоу на плажа във Варна

 

Милен Петков и Христо Йовов ще открият първия турнир по сепак такроу на плажа във Варна. Това ще се случи на 5 август на специално съоръжение на плажа в Аспарухово. Двамата ще срещнат и шампионите на Варна в демонстративен мач в неделя, когато са финалите. Петков и Йовов ще са една от четирите звездни двойки, която ще играе в супер финала на 17 септември на Южния плаж във Варна.
Припомняме, че през целия август предстоят четири полуфинални турнира по Beach sepak takrow на двойки. Идеята за провеждането им е на Олимпийски клуб-Варна 2013, подкрепени от Община Варна. Турнирите са във Варна (5-6.08.), в Бургас (12-13.08.), в Пловдив (19-20.08.) и в Шкорпиловци (26-27.08.). Големият финал е предвиден за 17 септември във Варна. Записванията за желаещите да се включат в турнирите са на телефон: 0895 864 963.
Във всеки един от полуфиналните турнири ще има по една звездна двойка, която олицетворява футбола в дадения град. В края на съответния турнир звездната двойка ще се изправи в демо мач срещу шампиона. Във финалната фаза на всеки един турнир ще участват 8 отбора, разделени в две групи по 4. Победителят ще си осигури участие в гранд финала на 17.09. във Варна.
При повече заявени отбори ще се играят директни квалификации в съботните дни. Финалите ще се провеждат в неделните дни.
В Grand Final Tournament ще участват 4-те шампиона от регионалните турнири и 4-те звездни двойки от 4-те полуфинални турнира. Засега са потвърдили участие Божидар Искренов, Георги Иванов-Гонзо, Милен Петков, Христо Йовов, Ивайло Петров, Александър Александров и Здравко Лазаров. Те със сигурност ще попаднат в звездния поток в големия финал през септември.
Тогава отборите ще са разделени в две групи :
Звездна Група „А“ и Шампионска Група“Б“. Победителите в двете групи ще се срещнат в GRAND FINAL за определяне на Абсолютния шампион на “Bulgarian Beach Sepak Takraw” (BBST).
Сепак такроу е много популярен в Източна Азия. Изпълненията със странични и задни ножици са истинска атракция. Спортът силно наподобява футволей и джитбол. У нас ще бъде направен опит сепак такроу „да стъпи“ на плажа, но с български изпълнители. За разлика от традиционния sepak takrow, в предстоящите турнири на пясък у нас, първоначално няма да бъде използвана типичната за този спорт топка, изработена от ратан, или синтетични влакна. Ще има някои промени и в правилата. Размерът на терена е 13,4 х 6,1 метра, а височината на мрежата – 1,55 м.
Отборите са от по двама играчи. Състезателите имат право при отиграването на топката да използват крака, гърди, рамо и глава. Не се позволява игра с ръце. Препоръчителни са атрактивни изпълнения със задни и странични ножици. Началният удар се изпълнява с крак. Първият начален удар се изпълнява след жребий. След изпълнението му играчите на противниковия отбор са задължени да направят поне две докосвания до топката, преди да я върнат от другата страна на мрежата. Позволени са до 3 докосвания преди връщането на топката в противниковата половина. Един състезател не може да прави две последователни докосвания до топката. Точка се отсъжда при падане на топката на земята, при две последователни докосвания от един играч, при допир на играч до мрежата при отиграването й, при връщането й с едно докосване след изпълнение то на сервис, или ако не бъде върната в противниковата половина.
Играе се до 2 от 3 сета. Играе се до 15 точки с 2 точки разлика в сет. При равенство (14-14) сетът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 17 точки (което първо се случи). При равенство в сетовете се играе тайбрек до 8 точки с 2 точки разлика в него. При равенство (7-7) тайбрекът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 10 точки.