Ромски лидер твърди: Във Варна сме между 35 и 40 хиляди

Между 35 и 40 хиляди са хората от ромски произход във Варна. Това обяви Васил Данев, лидер на Федерацията на обединените ромски общности – „Християни“. Той даде пресконференция по повод Световния ден на ромите. Според него по-голямата част от тях са християни.
Празникът беше отбелязан по традиция в стола на общината. Данев подчерта, че на него е поканил предимно бедни хора. Ромският лидер благодари на кмета на Варна Иван Портних, който и тази година е помогнал за честването. Той подчерта, че ромите са единствените в света, които не са направили преврат в нито една държава. По думите му те имат и лоши черти, но оправда това със стремежа им да се защитят.
Васил Данев говори за България, която, според него, не трябва да е в Европейския съюз, а да се развива самостоятелно. „Страната не отива на добре в Европейския съюз. По-добре щеше да е, ако бе самостоятелна. Щеше да върви напред, тъй като има всичко – земеделие, планини, езера, язовири. А сега е опустяла, сякаш след чума. По села и градове се краде както по време на война. Има мародери. Лекарите и полицията се подкупват. Производство няма. Всичко е ментета. Хората си говорят сами по улиците“, каза Данев. Той засегна и темата с бежанците. „Те са млади, идват без жени и предизвикват насилие. Водят етнически войни между себе си. Можеха да ги решат в техните държави, но не – те идват и ги прехвърлят в Европа“, смята Данев.