Роднини на загинали в катастрофи искат кръгово до село Долище

Александър Дечев

Близки и роднини на загинали в катастрофи поискаха публично миналата седмица държавата да реши проблема с „черния“ участък на пътя Варна – Добрич на разклона за с. Долище.
Един от главните инициатори е Росен Марков, който  внесе молба при областния управител, като приложи към нея и кръст, на който бе изписано „Гробищен парк „Север“. Заедно с него бе и Генка Бойкова – баба на загиналата в катастрофа на това място преди повече от година Ралица. Заедно с момичето тогава от този свят си отидоха още двама млади хора – Петър и Николета.
Марков и Бойкова дойдоха пред Областната управа малко повече от 24 часа след поредното ПТП, което взе жертва на същото място.
„Задължително е да се направи кръгово, за да спрат тези инциденти с жертви. Това е безумие, движението там е ад! За една година ще поискам да ми се даде някаква справка, но по моему са повече от 50 катастрофите на това зловещо място. Ходихме веднъж пред Пътното управление, после идвахме тук, писахме и до Бойко Борисов. Казаха ни, че нямало нужда от кръгово движение там. Ще търсим начин и до София да отидем. Така не може да се продължава. Това са невинни млади души. Там е кръвта на тези деца“, проплака Генка Бойкова.
Тя разкри, че катастрофата преди два дни е станала на рождения ден на Петър, който загина заедно с нейната внучка в катастрофа на това място. Заради това майката на момчето отишла на мястото, за да сложи цветя пред кръста му. Точно докато била там станала и катастрофата, в която почина жената. Така майката за втори път преживяла невиждания ужас.
„ПТП-тата са стотици, а загиналите – десетки. Варна има няколко гробищни паркове – Централните гробища, Тополи, а сега се оформя едно ново гробище – гробищен парк „Север“. На това кръстовище вече има много кръстове. Докога само ще броим жертвите, загиналите, и тези, които са успели да се отърват. Единственото решение е кръгово, в цял свят е така“, категоричен бе Марков.
Той сравни пътя с този под „Метро“, където преди ставаха много катастрофи. „Навремето там всяка седмица имаше катастрофа. Протестирахме, направиха кръгово и никой вече не чува за катастрофи там. Говорил съм с катаджии, с полиция, и те са категорични, че това е начинът. Едната инстанция е Областната управа. И до Бойко Борисов съм писал, но отговорът е, че две неща не позволяват кръгово – не били равнопоставени пътища, което е смешно. Аксаковският път е главен път, а Варна – Добрич смятаме, че като път между двата областни града също е главен. Другото е, че не било толкова натоварен път, което не е вярно, като имаме предвид колко са само жертвите“, обясни още Росен Марков.
Той е категоричен, че заедно с Бойкова ще отидат тази сряда пред Министерския съвет, който ще има заседание. Те ще носят там и кръстове, за да привлекат вниманието към проблема.