Риторичен въпрос: Има ли подлез в града, където асансьорът да работи

 

Майка във Варна се интересува дали има подлез в града, където да работят асансьорите или рампите за придвижване на хора с инвалидни колички или детски колички, колела и т.н.
Оказва се, че въпросните съоръжения не работят от години. Доскоро работеха тези до Икономическия университет, „Акациите“ и Катедралата, но вече и те не функционират.
Дори и когато работеха асансьорите предизвикваха известен страх у гражданите, и моделът с непрестанното натискане на копчето определено не е най-подходящият:
„Един-единствен път се качих с количка с бебе в асансьора на подлеза на зоологическата градина. Не мога да ви опиша какъв ужас и шок изпитах, когато асансьорът спря на половината път до горе. Щях да полудея от ужас. Съоръжението се движеше само при непрекъснато натискане на бутона с всичка сила и едвам едва се качихме до горе. Слязох и повече никога не повторих. Всички знаем, че тези съоръжения са направени само с цел прибиране на средства и за жалост ние сме само безгласни наблюдатели на случващото се“, написа във фейсбук група за родители, една от майките, използвала подобни асансьори.
За този проблем „Народно дело Седмицата“ е писал неведнъж, има подадени жалби в различните районни кметства, сигнали за неработещите съоръжения продължават да се пращат и в момента.
„Как може в областен град и морска столица като Варна да липсва елементарна инфраструктура за инвалиди и детски колички?“, питат масово родители. Освен асансьорите, на много места в града са поставени и рампи за колички, които все още гражданите не са виждали да работят.