Рибари от Балчик излязоха на протест

Рибари в Балчик излязоха на протест и поискаха оставки в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Според тях секторът се управлява некомпетентно, а на тях се гледа като на престъпници и бракониери. Един от протестиращите – Симеон Тимофеев, разказа пред bTV, че в началото на октомври бил глобен за няколко килограма риба, които е заделил за лично ползване. Съгласил се да му бъде съставен акт, за да може да работи. От тогава е получил пет акта. Третират ни като бракониери, а нарушилите остават ненаказани, оплакват се рибарите.
„Един ден се хванах и ги броих 240 лодки от Маслен нос до Ахтопол. 240 лодки бяха на въдица или с мрежи – разни скутери, яхти дори, които хващат по 30 – 40 – 50 кила, продават без документи, нерегламентирано и в един момент няма един проверен и един констативен акт при тях“, разказа друг рибар, Красимир Петров.

10-ribari
Докато рибарите протестираха, при тях дойде шефът на ИАРА Валентин Вълков. Той отхвърли всички упреци за репресии от страна на служители на агенцията и заяви, че е готов да подаде оставка. Следващият протест на рибарите е насрочен за началото на тази седмица пред сградата на ИАРА.