Рибари блокираха канала заради проблеми с ИАРА

Екип на „Народно дело Седмицата“

В четвъртък каналът море-езеро в района на „Аспарухово“ във Варна стана сцена на протест на рибарите. Те изразиха недоволството си срещу начина, по който ИАРА управлява бранша и непрестанните проверки, които спъват работата им. Събитието беше съпроводено с призиви към държавата да вземе адекватни мерки и да не позволи административен дефицит да отнеме традиционното препитание на морските професионалисти.

23-ribari1
От сдружение „Черноморски изгрев“ Варна предварително изпратиха уведомително писмо до кмета на града Иван Портних, че събирането на корабите и протестните действия могат да доведат до затрудняване на корабоплаването в района. Копие от уведомлението беше връчено и на ИА „Морска администрация“.

23-ribari5
След като отплаваха от своите пристани с развети знамена, рибарите за кратко блокираха канала и в крайна сметка акостираха на Морска гара, съобщи наш репортер. Недоволните наредиха корабчетата и лодките си като ветроходите от „Тол Шипс“, коментираха свидетели на акцията.
Рибарите се събраха на свободната обществена зона на пристанището и се отправиха към седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), срещу чиито действия те протестират. Основното недоволство е от проверките, които институцията извършва, които се приемат като истински тормоз. Заедно с това, от агенцията не успяват да решат елементарни  проблеми в бранша, смятат рибарите. Те огласиха пред медиите свое писмо до министъра на земеделието  и храните в оставка Десислава Танева, в което заявяват, че искат активна намеса за решаване на неуредиците в работата им, без значение от политическата ситуация.
Заради многото проблеми няма млади хора в този бранш, споделиха рибарите. Никой под 35 години не искал да се занимава и корабите имат проблеми с набирането на екипаж. Не са оптимисти, че нещата ще се оправят. „Трябва да има компетентни хора в администрацията, а сега няма такива, което значи, че ни очаква глад“, коментираха участници в протеста.
Началникът на сектор ”Рибарство и контрол” – Варна, към ИАРА – Стефан Бакърджиев, прие в кабинета си недоволните рибари.
Той изслуша исканията им и прие писмото им, адресирано до министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева. В него рибарите заявяват, че искат активна намеса за решаване на неуредиците в работата им, без значение от политическата ситуация. „Аз ще продължа да работя според законите. Ще ви съдействам с каквото мога, както съм го правил винаги“, каза Бакърджиев.