РЗИ – Варна: Децата без ваксина срещу морбили незабавно да се имунизират

 

Потърсете семейните си лекари за изясняване имунизационния статус на децата по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Този призив към родителите отправят от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна, съобщи Дарик.
Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на страната, обясняват здравните власти.
Морбили (дребна шарка, брусница) е силно контагиозно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник на инфекцията е единствено болният човек. Предаването на заразата става по въздушно-капков път – при говор, кихане, кашляне и при плач със сълзите. Възприемчивостта към заболяване е почти 100 %, т. е. всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. Болестта често протича с усложнения, стигащи понякога и до инвалидизация.
Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна и на 12-годишна възраст, обясняват от РЗИ – Варна.