Репортерска проверка установи: Ако падне голям дъжд, гаровият площад пак ще се наводни

След поройните дъждове, блокирали Варна наскоро, общината заяви категорично, че ще обърне особено внимание на дъждовната канализация в наводнените райони на града. Факт е, шахтите наистина се чистят. В това се уверихме сами в началото на миналата седмица. На бул. „Княз Борис I” в района на пазара в „Чайка“ видяхме в действие работници, които с помощта на машина изкарваха тинята от дъждовната канализация. Акцията тече вече трета седмица, казаха работници от фирмата, която извършва дейността по договор с местната власт.

5-shahti-4
Те коментираха, че на различните места в града шахтите са различно задръстени, но основният проблем навсякъде са основно листата. Кампанията за чистенето на канализацията във Варна, която протича в момента, всъщност е сезонна, а не извънредна. Тя е съчетана и с обработката на шахтите и деретата срещу плъхове.

5-shahti-3
За съжаление, през миналата седмица се убедихме с очите си, че въпросната кампания не протича на всички места, където има нужда от това.
Като един от безспорно критичните райони при последните дъждове се открои този около жп гарата, където колите буквално плаваха. С неудоволствие констатирахме, че ако падне нов порой, районът отново ще е под вода, защото шахтите остават задръстени с боклуци.
Ако пък почистващите екипи са минали вече на това място, то те не са свършили почти нищо. На самото кръгово до гарата, където в придошлите води закъсваха дори джипове, решетките на дъждовните шахти дори не са върнати на мястото им, след като са били отнесени. Повечето са паднали в самите отводнителни канали и много бързо могат да станат истински бент на пътя на водата. Задръстени шахти има в целия район над гарата, от който идват водите. Публикуваме снимки на тези в най-фрапиращо състояние с надежда, че община Варна все пак ще вземе мерки, преди градът отново да се наводни.