Рекорд за „Гинес“: Ентусиасти изплетоха най-голямата ДНК верига в света

Варна влезе в книгата на рекордите „Гинес“ с най-дългата ДНК верига, изобразена от хора. Това направиха над 4000 души в събота на Южния плаж. Малко след 14:00 часа стана ясно, че на плажа са се събрали достатъчно хора, за да бъде признат резултатът за нов рекорд. Това е потвърдил и поканен на място съдия.

3 - Rekord3
Най-добрата гледка към зрелищното се откри от вълнолома. Поставянето на рекорда бе заснето и с дрон от въздуха. На Южния плаж хилядите ентусиасти се подредиха така, че образуваха формата на двойноверижната структура на ДНК. Българската идентичност и отличителни черти бяха изразени чрез трикольора, който се преплете във водородните връзки, които свързват двете вериги.
Организатор на събитието е Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, а участие в акцията взеха всички желаещи жители и гости на морската столица.
Както се полага за официален опит за поставяне на рекорд на Гинес, за събитието във Варна пристига съдия от Лондон. Той проследи отблизо случващото се на Южния плаж, за да документира поставянето на рекорда.

3 - Rekord4
Изискването към участниците бе да запазят статично положение за 5 минути. През това време последователно прозвучаха химните на България и Европа. Сегашният рекорд за най-голяма ДНК верига, съставена от хора, принадлежи на Турция. Веригата е била образувана от 3034 души в Анкара през 2013 г. В поставянето на рекорда за Гинес се включиха български певци и музиканти, които забавляваха присъстващите с хитовете си.
Хип-хоп групата Ice Cream, Искрен Тончев – Искрата, Траян Костов, Христина Христова и DJ Happy подгряваха участниците в събитието. По време на провеждането на рекорда Ice Cream записаха и видео към новото си парче „Танцува ми се“.