Ревизоро поведе битка срещу Варна за водата от „Камчия“

Веселин Златков

Водна криза във Варна и Бургас няма да има. Това казва в последните си изказвания министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро, макар че през ноември твърдеше друго. Въпреки това, той продължава да напада с упреци ВиК-Варна и областния управител Стоян Пасев, обвинявайки ги в бездействие. Какво точно е трябвало да свършат те, но не са, всъщност не е много ясно. Това, което се случи в последния месец на миналата година е, намаляването на количеството вода, което местното ВиК може да ползва от язовир „Камчия“. А презумпцията на министъра е, че Варна взема водата на Бургас.

„Воювам с Варна и с Бургас, не искам с никого да воювам, искам всички да имат вода“, това заяви пред БНТ министър Димитров. В станалото прословуто интервю, той каза следното: „Варна не са пред воден режим, но харчат водата на Бургас, а не знаем дали през това лято по Южното Черноморие ще има сезон“. Той директно призова бургазлии да реагират на това, че варненци им „източват“ водата. „Бургазлии трябваше да кажат „Дайте ни вода на нас! Не я вземайте всичката за Варна!“, коментира Ревизоро.

„11 пъти е предупреждавал водното дружеството във Варна, че трябва да се подготвят за ограничения“, допълни той. По думите му за цяла година ВиК – Варна нищо не е предприело. Основното обвинение е, че язовир „Цонево“ трябва да бъде подготвен като резервен за града и областта, което не било направено. Ревизоро обясни също, че е притеснен за водата на Бургас и че там кризата ще се се избегне „с голям зор“.

Нито във Варна, нито в Бургас ще има водна криза, нито тази година, нито следващата. Това заявиха управителите на ВиК дружествата в двата града на обща пресконференция с областния управител на Варна Стоян Пасев. От своя страна Пасев се възмути от изявленията на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и го обвини в опит за извличане на политически дивиденти от евентуален конфликт между Варна и Бургас по темата водоснабдяване от язовир „Камчия“.

„Не знам какъв е бил преди да бъде министър, Ревизоро ли е, Зоро ли е, но е недопустимо в условията на пандемия да се намалява количеството вода, което ползва Варна. На мен това ми прилича на провокация“, заяви Пасев.

Областния управител каза също, че напълно подкрепя търсенето на алтернативни водоизточници, както и превенцията на разхищаването на вода, но не вижда къде в случая е проблема. „В язовир „Камчия“ има достатъчно вода, в Девня има достатъчно вода“, категоричен беше Пасев.

Областният управител на Варна коментира, че министърът цяло лято е бил във Варна и не е споделил с него нищо подобно. Пасев призна, че е учуден от нападките. „Работим в един кабинет, нямам никаква представа защо е тази провокация“, коментира той. Стоян Пасев добави, че е благодарен на министъра на околната среда и водите за решаването на въпроса с опасните пестициди във Варненска област. Управителят на ВиК-Бургас Генчо Тенев съобщи, че в язовир „Камчия“ има 123 млн. куб. метра вода. За достигане на пълния му капацитет са необходими още 110 млн. куб. метра.

Двете морски ВиК дружества ползват средно по 6 млн. куб. метра месечно, като в летните месеци стигат и до 8 млн. куб. метра.

Колегата му от ВиК-Варна Валентин Вълканов пък обясни, че намаляването на количеството вода, което се черпи от язовир „Камчия“ поставя под опасност от авария деривацията „Китка“, защото за да работи нормално, по нея трябва да минават по 700 литра в секунда. Наложеното намаляване на потреблението сваля това количество на 300 литра в сукунда.

„Специалистите в министерството са го посъветвали доста зле, министърът излезе от рамките на допустимото“, коментира Вълканов.

Вместо да се опита да прекрати конфликта, министър Емил Димитров реши да отговори да двете ВиК дружества и областния управител. Тя съдържаше нови обвинения, като този път той директно заяви, че тримата лъжат. Ето какво се казва в изявлението на министъра:

„От едната страна стоят думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. От другата страна има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерски съвет и десетки изказвания на трите лицата по медиите през годината по тази тема, която днес от техните думи разбрах, че никога не са знаели за нея. За мен като министър винаги на първо място е бил интересът на хората и това те да имат вода.

Не аз съм назначавал тези трима души и не аз трябва да нося отговорност за действията им,

както и за това, че внезапно и едновременно забравят цяла една година от живота си. Обаче хората не ги интересува кой, кога има услужлива памет или кой, кои пари иска да усвои или партия да подкрепи, или нападне.

За мен въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата сила, независимо от това лицата, с които се налага да работя, колко услужлива памет имат, дали лъжат добре или зле, публично или лично. Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината за себе си“.

Къде точно е истината обаче трудно може да се отсее и причината за това е факта, че в крайна сметка водна криза и воден режим няма нито във Варна, нито в Бургас. Опасността от такъв наистина изглежда малко вероятна, още повече след като новите валежи започнаха да пълнят язовир „Камчия“. А опасенията за рязък скок на потреблението на вода през летния туристически сезон едва ли ще се сбъднат. Уви, прогнозите за следващото лято сочат, че курортите по Черноморието няма да се напълнят така, както се е случвало в минали години. За съжаление пандемията и този път ще има негативен ефект върху туризма и това е ясно отсега. Единственото обяснение за конфликта, предизвикан от министър Димитров е желанието за противопоставяне на обществеността в Бургас на Варна. Тезата, че единият град и едната област са облагодетелствани заради другите, не говори за държавническо, а за политическо мислене. Нейното доразвиване може да се очаква в предстоящата предизборна кампания, в която явно всеки ще се опитва да се изяви като „спасител“ – къде на национално, къде на регионално ниво.