Реанимацията в МБАЛ „Света Анна“ празнува 50-годишен юбилей

На 5 декември отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в МБАЛ „Света Анна“ във Варна празнува 50-годишен юбилей.
Началото е през далечната 1965 година, когато на базата на Окръжна болница – Варна, се създава първото българско извънстолично отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Ръководството й поема доайенът в родната анестезиология и реанимация д-р Власаки Власаков. Заедно с него като екип заработват още трима лекари – д-р Нончо Мандов, д-р Донка Пташникова и д-р Владо Георгиев. Старшинството сред медицинските сестри е поверено на  м.с. Снежана Караджова.
В началото секторът не е обособен, а реанимационните дейности се извършват на място, в отделенията. Няколко години след началото е създаден стационарът – модерен за времето си и специализиран за обгрижване на най-спешните, критично болни пациенти.
Първото признание за варненските реаниматори идва през 1973 година, когато с разпореждане на Министерството на народното здраве във всички окръжни болници на България са създадени реанимационни отделения – ОАРИЛ-и – по варненски модел.
Големия подарък по случай половинвековния юбилей анестезиолозите в МБАЛ „Света Анна“ получиха през септември тази година, когато бе открито изцяло обновеното и модернизирано Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, реновирано изцяло със средства на болницата.
От създаването си ОАРИЛ на МБАЛ „Света Анна“ е клинична база за обучение на студенти, медицински сестри и кадри от водно-спасителната служба.
Работещите в отделението специалисти всекидневно извършват наркози за всички операции във варненския „Пирогов“, който поема изцяло травматичната и  90% от хирургичната спешност на Варна и областта. В отделението под високоспециализирани медицински грижи се лекуват и пациенти с животозастрашаващи състояния от цяла Североизточна България.
На територията на сектора работи и първият в страната модерен център за домашно парентерално хранене.