Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване

По данни на университета „Джон Хопкинс” ракът на маточната шийка е водеща причина за смърт на жените в цял свят. Ежегодно се съобщава за 473 000 нови случая и повече от 250 000 смъртни. У нас тенденцията е за увеличаване на пациентите с предрак и рак на маточната шийка. Всеки ден една жена умира от болестта, а три други се диагностицират. В последните години се наблюдава тенденция на подмладяване на болните – 13,2% от болните с рак на маточната шийка са до 30-годишни. Повече от 85% от случаите на заболяване и смърт са в страни с ограничени ресурси, където по-малко от 5% от жените някога са правили профилактични прегледи и ПАП тест. Към тези страни спада и България.

Повечето от инфектираните от човешкия папиломен вирус жени успяват да се „преборят” с него, да се самоочистят от инфекцията (зависи от активността на имунната им система), но когато инфекцията с високорисковите типове на папиломния вирус не се преодолее, се стига до рак на маточната шийка. Фактът, че не всички заразени с онкогенния вирус жени развиват рак, подсказва, че има и допълнителни фактори, които влияят върху риска от заболяването. На първо място наличие у жените на инфекции, предавани по полов път – най-вече безсимптомната хламидия трахомасит, генитален херпес, чести и повтарящ се вирусни и бактериални инфекции, т.нар. „течения”. И още – използване на ОХК, тютюнопушене, както и допълнителни причини – честа смяна на полови партньори, ранно започване на полов живот.

Как да се предпазим? Цитонамазката, ПАП тестът открива клетките, които вече са променени вследствие с човешкия папиломен вирус. Тя може да идентифицира много жени с нужда от лечение, но не дава пълна гаранция за наличието на високорисковите типове на вируса.

HPV тестът на Digene e единственият валиден и стандартизиран в целия свят и показва дали жената е в рисковите групи. Алиансът за борба и превенция на рака на МШ е ясен – четвърта точка от ключовите му изводи гласи: „Използването на Digene тест и последващата КРИОТЕРАПИЯ водят до по-ефективно предотвратяване на рака на МШ, отколкото използването на други методи за скрининг и лечение. Криотерапията (замразяването) в случаите, когато се прилага от компетентни специалисти, е безопасна и успеваемостта на лечението надхвърля 85%. Изследванията на алианса сочат, че криотерапията предпазва от по-нататъшно развитие на заболяване на МШ при жени, които са заразени с папиломния вирус. Вследствие на това и благодарение на слабата болезненост при криотерапията случайното лечение на жени с положителен HPV тест без потвърдена диагноза за заболяване на МШ се счита за приемливо”.

Криотерапията е метод на лечение на: предраковите състояния (додисплазия) трета степен на МШ. Хронични възпаления на МШ (ендоцервицити), които водят до хронични неповлияващи се от медикаментозното лечение течения – ендоцервикален полип, островърхи кондиломи, ретенционни кисти на МШ, левкоплакии, стирилитет – в резултат на тазово възпалителна болест. Метод на лечение на ранички на нераждали и раждали жени.

Какво трябва да правят жените във възрастта между 16 и 60 години, за да се предпазят – ТРЕТИЯТ КЛЮЧОВ ИЗВОД НА АССР ЧЕ „НАЙ-ДОБРЕ РАБОТЕЩА И ЕФЕКТИВНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА МШ, КОЯТО С 93% НАМАЛЯВА РИСКА ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ ЖЕНАТА, СЕ ОТНАСЯ ЗА ПРОГРАМИ, ВКЛЮЧВАЩИ ПРИ ПЪРВО ПОСЕЩЕНИЕ НА ЖЕНАТА ПРИ ГИНЕКОЛОГА 1. ГИНЕКОЛОГИЧЕН ПРЕГЛЕД, 2. ПАП ТЕСТ – ЕДИН ПЪТ ГОДИШНО, 3. HPV ТЕСТ – ЕДИН ПЪТ НА ДВЕ ГОДИНИ.

Допълнителни консултации по тези въпроси можете да намерите в АГ кабинета на д-р Антонина Радева, намиращ се в гр. Варна, ул. „Кирил Шиваров“ №1. Кабинетът разполага с криодиструктор на немската фирма ERBECRYO, необходим за извършване на криохирургия на пациентите, които се нуждаят от това. Тел. за контакти 0898/682 267