Разшириха гробищата с места за още 10-15 години

 

Общински съвет – Варна, одобри плана за разширение на гробищния парк в село Тополи, който е най-големият в общината. Преди решението на общинската сесия, пред архитектурната комисия гл. архитект Виктор Бузев обясни, това ще реши проблема с липсата на места за погребения за срок от 10-15 години.
Гробищата в Тополи се разширяват в западна посока, като ще заемат както общински, така и частни терени, които тепърва ще се отчуждават. Арх. Бузев коментира, че преди време идеята за подобно разширяване е била отхвърлена заради данни, че на малка дълбочина има скала. Изследването, което е направено от местната власт, е установило, че само в 10 % от новата територия има такъв проблем. Тя обаче също ще бъде използвана. Новият план на гробищата, които са разделени на квартали, предвижда подходящи места за стени, в които да се съхранява пепел на кремирани мъртъвци, както и парцел за погребване на домашни любимци.
Според арх. Бузев, след като се изчерпи и допълнителният капацитет на гробищата в Тополи, общината трябва да пристъпи към създаването на голям гробищен парк в местността Кантара. За целта е предвиден голям терен, който в момента е част от държавния горски фонд. Ако обаче той бъде усвоен, ще има площ за погребения най-малко за още 50 години, смята главният архитект на Варна.