Разчистват старите коли от варненските улици

Над 2200 стари и изоставени автомобили ръждясват в междублоковите пространства и задръстват улиците във Варна. От фирмата “Общински паркинги и синя зона” започват мащабна акция по преместването на всички коли в града излезли от употреба. Това информират от Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, цитирани от „Дарик“.
От Асоциацията многократно са алармирали за проблема със старите коли по улиците, които заемат и без това недостигащите паркоместа. По този повод са подели и инициатива срещу неправомерното нощуване на служебни автомобили по кварталните паркинги. Служители на фирми заемат паркоместа, освен с личните си коли, но и със служебните си автомобили. Поне 20% от един квартален паркинг в “Младост” например е зает от фирмени коли. Това в комбинация с автомобилите, излезли от употреба усложнява многократно проблемът с паркирането за варненци. Засега обаче глоби за служебните коли продължават да не се налагат.
Погват служебните автомобили, нощуващи незаконно по кварталните паркинги
Добра новина има обаче за репатрирането на стари коли, което ще става по нова общинска наредба. Според служители от дружеството „Общински паркинги и синя зона“, досегашната била толкова тромава, че трябвали месеци, за да се разчистят улиците от старите автомобили.
“Имаме доста стъпки, които се правят, за да се установи, че автомобилът е излязъл от употреба. Първо се вижда външното му състояние. Забелязва се, че не е каран отдавна. След това се проверява техническият преглед. Съставя се опис, констативен протокол и снимки. След това изпращаме запитване до колегите от КАТ за справка собственост”, обясни процедурата директорът на “Общински паркинги и синя зона” инж. Младен Иванов.
След като собственикът бъде установен, той получава писмена заповед да се погрижи за стария си автомобил. “Най-добрият възможен изход за собственика е да се свърже с рециклираща фирма, от която могат дори да му я транспортират, и да си я предаде за скрап”, посочи инж. Иванов. Ако собственикът не направи това, колата се пренася с „паяк“ до паркинг за излезли от употреба превозни средства. Проблемът е, че от години той е препълнен. Освен че местата в него са ограничени, доскоро е нямало и срок за престоя на автомобилите там. Сега този въпрос се решава с новата наредба.
“Както е написано в закона и съответно в новата наредба, след третия месец тези автомобили ще бъдат предавани за разкомплектоване и това няма да струва пари на общината”, каза още директорът на общинската фирма.
Във всички варненски квартали пред жилищните кооперации стоят от години десетки изоставени коли, които пречат на движението и усвояват места за паркиране. “Според наредбата има санкции за собствениците на такива коли, но към момента ние не сме упълномощени да ги налагаме. Ние се грижим автомобилите да не пречат на другите участници в движението, защото броят на паркоместата в града е ограничен, особено в централната част на града. Санкциите би трябвало да идват от полицията”, каза още инж. Иванов. До края на година всички излезли от употреба автомобили по варненските улици ще бъдат извозени, обещават от общинската фирма.