Разтърсващ репортаж от Варна, XXI век

Вместо тоалетна чиния, ето какво има в тоалетната на клуба на пенсионера…
Вече месец членовете на клуба на пенсионера в кв. „Трошево” (до бл. 6) са без тоалетна чиния и ходят по малка нужда в кофа. За това уведоми „Народно дело Седмицата” председателят на клуба Марин Цветков.

8-9-reportaj
„Към края на миналата година се наложи да се изчисти мръсният канал, тъй като водата избиваше в двете стаи. От ВиК си свършиха работата, но се наложи да разбият тоалетната чиния. От тогава сме без такава и казанче. Над 30 пенсионери, които идват да играят карти, шах и табла, уринират в кофа”, заяви Цветков. Той призна, че за нова чиния и казанче са необходими 109 лева, но от кметство „Младост” им обяснили, че нямат пари за такава услуга.
Цветков призна, че е необходим и частичен ремонт на клуба. Прозорецът например не се затваря и през него влезли вандали, които им откраднали телевизора. Таванът пък прокапвал при дъжд и наводнявал коридорчето, а от там водата се стичала към стаите. Стените също трябвало да се боядисат.

8-9-reportaj4
„Още преди две години запознахме с проблемите ни главния инженер на кметството Павлов, но той ни каза, че нямат пари. Сега пак го извикахме, но все същото. По-неприятно е, че той не си записа от какво се нуждаем или не потърси някакъв начин да ни окаже съдействие”, каза още Цветков. Последният уточни, че след като им откраднали телевизора, си взели по-малък от битака, но той хващал само Нова тв.
Според Цветков най-належащият проблем е свързан с тоалетната, а другият ремонт можел да се извърши поетапно.

8-9-reportaj3
Потърсен за коментар, кметът на „Младост” Христо Христов бе лаконичен: „В нашия бюджет няма средства за ремонт на всички подобни клубове в района. Аз разбирам тези хора, но нека те потърсят други форми за решаване на проблема или да се обърнат към голяма община.”
Клуб на пенсионера е отдаден безвъзмездно за ползване на хората в квартала от бившата кметица на „Младост” Юнакова през 2003 г. Преди това двете стаи са били кабинети на ортопедията в IV поликлиника.