Разноцветна коалиция от „Аспарухово“ брани автобус № 2

Веселин Златков

Транспортната комисия към общинския съвет във Варна одобри предложението да бъде спряна историческата за район „Аспарухово“ автобусна линия 2. Идеята идва от общинския монополист в обществените превози на пътници „Градски транспорт“. Във фирмата са категорични, че „Двойката“ е нерентабилна и се движи на загуба, защото по нея не пътуват много хора. Обслужването на спирките по закритата линия ще се поеме от автобус 12.
Срещу предложението на общинския превозвач се получи истинска коалиция от представители на различни политически сили, очевидно свързани с „Аспарухово“. Мартин Златев, който беше кандидат на социалистите за районен кмет на предишните местни избори, заяви пред транспортната комисия, че линия 2 е една от най-късите и няма как да е губеща. Той добави, че жителите на квартал „Боровец“ имат подписка за запазването на „Двойката“, която по някаква причина не е влязла в полезрението на местния парламент.
Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Колев пък изрази мнение, че  дори да се налага спиране на линия 2, трябва да се предвидят достатъчно допълнителни автобуси по линия 12 в пиковете часове. Той дори предложи новата обединяваща маршрутите линия да си остане „Двойката“, тъй като това е първият градски автобус до „Аспарухово“ и има историческа стойност за района.
Неуспелият на предишния вот десен кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов също се изказа против промяната, като заяви, че предлаганата „оптимизация“ на линиите на градския транспорт не е минала обществено обсъждане, което не е правилно.
Жельо Алексиев от името на фирма „Градски транспорт“ обяви, че „Аспарухово“ остава без линия 2, по която дневно се правят средно 3,5 курса, но по линия 12 ще бъдат пуснати допълнително 8 автобуса. Той добави, че дружеството е готово да обсъжда допълнителни идеи за оптимизация.
Въпреки че само „Двойката“ стана обект на дебат, номерата, които се спират, са много повече. Автобуси във Варна вече няма да вървят по линии 51, 2, 3, 15, 15б, 115, 19 и 118б.
Окончателното решение ще бъде взето на предстоящата сесия на общинския съвет.