Различни форми на протест съпътстваха срещата ЕС – Турция

Веселин Златков

Оценките за резултатите от срещата на върха между ръководството на Европейския съюз и президента на Турция Реджеп Ердоган в началото на миналата седмица са доста пестеливи на комплименти. Както стана ясно, в крайна сметка визитата в Евксиноград не донесе нито промяна на позициите, нито особена полза на коя да е от страните, в частност и на България, която пое нелеката задача да бъде домакин на събитието, което за съжаление едва ли ще остане в историята като връх на дипломацията.
От друга страна обаче, варненци определено ще го запомнят както заради вълнуващата роля на града ни като домакин на международни разговори от такъв мащаб, така и заради трескавата подготовка и засилените мерки за сигурност. Едно от положителните неща, които говорят, че демокрацията у нас все пак съществува и вече е пуснала сериозни корени, е фактът, че никой не се опита да спре протестите, свързани с присъствието на президента Ердоган на наша територия. А опасения, че те могат да бъдат забранени, имаше.


Патриотични песни звучаха в деня на срещата на площад „Независимост“ във Варна в знак на протест срещу присъствието на турския президент Реджеп Ердоган и провеждането на срещата му с лидерите на ЕС в Евксиноград. Според Костадин Костадинов, лидера на партия „Възраждане“, която беше отговорна за демонстрацията, посрещането на турския държавен глава у нас в Деня на Тракия е обида.
Една от причините за протеста са неуредените отношения на Турция с наследниците на българите, изгонени от Тракия. Обезщетенията за заграбените им имоти се изчисляват в милиарди долари.
„Българските лидери обясняват, че на срещата няма да се поставят двустранни въпроси между България и Турция, защото приоритетът бил върху интересите на ЕС. Ако ЕС не може да защити българските приоритети, тогава какъв е смисълът да сме в него?“, коментира лидерът на „Възраждане“.
На протеста пред театъра във Варна можеха да се видят не само партийни и национални български флагове, а също и арменски и кюрдски знамена, които показаха отношението на представителите на тези народи към визитата на Ердоган.
Далеч по-скромна беше демонстрацията на още две политически формации пред катедралата във Варна. Едва десетина представители на ДСБ и „Да, България“ излязоха с плакати против визитата на президента на Турция. По-рано активисти на десницата обаче закачиха протестни послания на пътя, по който се предполагаше, че ще мине кортежът на Реджеп Ердоган по пътя към Евксиноград. В крайна сметка, по-късно те бяха свалени, но не и преди всички медии да излъчат репортажи за акцията на варненските десни.