Разкриха незаконен кучкарник на ужасите в с. Звездица

 

Полицията във Варна разби нелегален кучкарник на ужасите край града. В него има около 50 животни, гледани в кошмарни условия. Новината беше предадена първо от Нова тв. Кучкарникът е работел в продължение на години. Подавани са многобройни сигнали, но без ефект преди акцията на полицията миналата седмица.
По първоначални данни са правени десетки хиляди левове приходи всеки месец от продажба на кучета у нас и в чужбина. Природозащитници твърдят, че собственикът, който е арестуван, е агресивен и много хора са се страхували от него.
Собственикът на незаконния кучкарник в с. Звездица е с инициали В.Г.Л., съобщи окръжният прокурор Владимир Чавдаров. В Окръжна прокуратура Варна е започнато досъдебно производство срещу виновно лице, за това че в период 2015-2016 г. въпросният мъж е укривал данъци в особено големи размери, като е избягвал установяването и плащането им. Тези суми са идвали от незаконен кучкарник, в който животните са гледани в крайно нехуманни условия. Собственикът е търгувал с кучетата, като е изготвял незаконни и неистинни документи за техния произход, пол и цена. По предварителни данни има информация, че част от четириногите са изнасяни и в чужбина.


„След като предварително взехме разрешение за претърсване и изземване, днес в сътрудничество с ОДЗ МВР претърсихме пет адреса, като бяха намерени доста веществени доказателства, съотносими към предмета на разследване. Открити са 67 кучета в кв. „Галата“ и с. Звездица, които са част от дейността на това лице. Открити са множество счетоводни документи, компютърни конфигурации и няколко мобилни телефона. В момента се претърсват помещения за откриване на тайници, в които предполагаме, че има още документи, а може би и парични средства, комулирани чрез тази дейност. Извършени са претърсвания и изземвания и в 4 автомобила“, допълни още Чавдаров.
В момента все още няма повдигнато обвинение срещу задържаното лице, защото още тече проверка по случая и се събират допълнителни доказателства, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов. Той похвали варненската областна администрация, че е най-напред сравнение с другите областни градове в разкритието на престъпления, свързани с животни.

Фото Искра Урумова