Раздадоха призовете на юбилейното издание на „Любовта е лудост“

 

„Златна Афродита“, голямата награда на юбилейното 25-о издание на кино фестивала „Любовта е лудост“ беше присъдена на филма „Гражданинът“ (Унгария), режисьор Роланд Враник. Специалната награда на журито, ръководено от режисьора Иглика Трифонова пък получи индонезийската продукция „Самота“ на Йосеп Анги Ноен. Всички призове на фестивала бяха връчени на церемония във ФКЦ на 1 септември.
Наградата за най-добра мъжка роля отиде в Инанч Конюкчу за ролята му във филма „Сватбен танц“ (Турция), режисьор Чийдем Сезгин, а за главна женска роля – в Римма Зюбина за ролята й във филма „Гнездо на гургулица“ (Украйна) на режисьор Тарас Ткаченко.
Голяма награда на Младежкото жури спечели „Ноктурама“ (2016) реж. Бертран Бонело. Приизът е наречен „Любовта е лудост и дава криле“, защото организаторите са решили да окрилят с нея младите кино творци. Статуетката е от бронз, а неин автор е младия Иван Карачомаков от Сопот. В неговата леярна са изработени делфините пред х-л „Черно море“, драконите на басейн „Приморски“. Младежкото жури присъди и специално отличие на филма „Виктория“ (2015) реж. Себастиан Шипер.
Жури от студенти, излъчено от Факултета по Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийски университет журналистика към СУ „Климент Охридски“ присъжда наградата „Горчивата чаша“ на филма „Сватбен танц“ (Турция) на режисьорката Чийдем Сезгин. Наградата на гилдия „Критика“ към Съюза на българските филмови дейци е за филма „Рейкявик“ на режисьора от Исландия Асгримур Сверисон. Призът на Съюза на българските филмови дейци получи иранският филм „Меланхолия“ с режисьор Мортеза Атажамзам. Награда на публиката беше присъдена на датския филм „Любов и други катастрофи“ на режисьора Софи Стоугаард. Голямата награда в конкурса за младежки плакат на МФФ „Любовта е лудост“ се присъжда на Илиан Иванов.