Раздават 6800 лева на маратона Галата – Варна

 

 

 

79-ото издание на плувната надпревара ще се проведе на 4 август

Призьорите в 79-ото издание на международния плувен маратон Галата – Варна ще си разпределят награден фонд от 6800 лв. Най-старото плувно състезание в България тази година е част от инициативата „Варна – Европейски град на спорта 2019” и ще се проведе на 4 август. Събитието е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Организатори на маратона са Военноморските сили на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“. В 79-ия международен плувен маратон нос Галата – Буна 2 (Варна) могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 2007 г. и по-големи.

Всички, желаещи да вземат участие в преплуването, трябва да се явят на 4 август в 6,30 часа на морска гара – Варна. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните вещи.

Записването ще продължи от 6,30 точно до 8,30 ч. В 8.30 ч. записването окончателно се прекратява, а състезателите, явили се по-късно, няма да бъдат допуснати до участие!

В 9 часа корабите, обслужващи маратона, ще отплават от морската гара.

Разстоянието по права линия от нос Галата до Буна 2 е около 4500 метра. Стартът на преплуването ще бъде даден в 9,30 ч., като състезателите трябва да се наредят в една редица във водата, еднакво отдалечени от брега.

В деня на провеждането на маратона на сборния пункт на морска гара – Варна, всеки записал се участник трябва да носи следните документи: лична карта, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 години подписана и от родител, и удостоверение за предсъстезателен медицински преглед. Таксата за участие е 10 лева.

Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ – 700 лв.; ІІІ  – 500 лв.; ІV – 400 лв.; V – 300 лв.; VІ място – 200 лв.

С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв. Тази година те получават още една голяма изненада – командировка за сметка на община Варна, за участие в плувния маратон от 29.08. до 01.09.2019 г.  в гр. Дордрехт – Холандия.

200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

 

 

 

 

 

Вакантни места за млади таланти обяви ПСК „Черно море“

 

 

Вакантни места за привличане на млади таланти обяви варненският плувен клуб ПСК Черно море. По традиция интересът към комплексния шампион на България, чийто състезател е най-бързият българин във водата Александър Николов, участник на олимпиадата в Бразилия, винаги е огромен. Така е и това лято.

Тренировките се провеждат на басейните на Плувен комплекс „Приморски“ във Варна. Свободни места са обявени във всички възрастови групи.

Треньорите на клуба очакват както най-малките ентусиасти (между 6 и 7 години), така и всички по – големи таланти, които вече имат опит в басейна и са готови да се присъединят към групите за напреднали, за да усъвършенстват уменията си.

„Вярваме, че плуването е не просто един от най-древните спортове, но и видът активност, който подобрява цялостното физическо състояние на децата, възпитава и дисциплинира. Знаем, че часовете в басейна се отплащат многократно и създават силни, мотивирани и здрави млади личности“, коментират от клубното ръководство на ПСК Черно море.

През цялото лято на 2019 г. клубът ще приема деца във всички възрастови групи. Всяко от тях може да се присъедини към групата си за първа пробна тренировка и да прецени дали желае да стане част от комплексния шампион на България.