Разбит канал заплашва крайбрежната алея с наводнение

През юни се навършат 7 години от едно от най-тежките бедствия в новата история на Варна. На 19 юни 2014 година над града се изля пороен дъжд, който предизвика многобройни разрушения и още по-лошо – отне 13 човешки живота.

В последствие всички специалисти изтъкнаха като основна причина за трагедията застрояването на деретата в кв. „Аспарухово“, а също и нуждата от много по-сериозна грижа за отводнителната система, която трябва да поеме водите при порой. Местната власт тогава превърна каналите и деретата в приоритет. Седем години по-късно администрацията на кмета Иван Портних, който тогава стана национално известен с репликата „Няма държава!“, явно е позабравила за поддръжката на отточната система.

Пример за това можем да видим в канала в Морската градина, минаващ под т.нар. Мостче на въздишките, който трябва отвежда дъждовните води към плажа.

Решетката пред тръбите е изкъртена, част от бетонното корито е разрушена, а в коритото расте доста голямо дърво. Странно е, че на фона на иначе сериозната сеч на стари дървата във Варна в последните години, точно това няма кой да го отсече.

При обилен дъжд – а такива не са рядкост във Варна през лятото, съоръжението може да стане опасно и да предизвика наводнение на крайбрежната алея и на заведенията по плажа. Ясно е, че бедствения порой от 2014-а е природно явление, което се случва веднъж на няколко десетилетия, но това не е причина поддръжката на отточната система да се занемарява.