Радиация стресна медиите, прокуратурата потуши страстите

 

Източник на радиация е открит в гараж до жилищен блок на бул „Сливница“ 187 във Варна. Тази информация предизвика сериозни притеснения в средата на миналата седмица. По първоначални данни, които постъпиха до медиите от граждани, а не от институции, лъчението е от уред – дефектоскоп, който е зареден с радиоактивния елемент иридий 192. Първото официално потвърждение дойде от полицията за Нова телевизия. Според специалисти радиоактивното вещество е поставено в капсула от обеднен уран и това допълнително увеличава излъчваната радиация.


Въпросният уред е съхраняван в гараж, без да се знае откога точно. Първоначално експерти предположиха, че живеещите в околните блокове са били подложени на облъчване. В нощта между сряда и четвъртък на мястото е имало десетина полицаи и двама цивилни с уреди за измерване на радиация, съобщи читател на електронното издание „Петел“, където беше публикувано и любителско видео от операцията.
Малко по-късно от пресслужбата на ОД на МВР – Варна, изпратиха следното съобщение:
„Малко след полунощ на 6 юли, след получен сигнал, служители на РДПБЗН – Варна, извършиха доизметричен контрол за отчитане на радиация в гаражно помещение, намиращо се на бул. „Сливница”. Установено е, че там има уред, поставен в специализиран контейнер, в непосредствена близост до който има завишение на нормите за радиация. Направени са няколко контролни замервания, като извън гаража, на улицата, няма отклонение от нормите.
Взети са незабавни мерки за обезопасяването на контейнера.
Уведомена е компетентната по случая институция – Агенцията по ядрено регулиране. По случая се извършва проверка, докладван е на прокурор от Районна прокуратура – Варна“.
Няма завишаване на допустимите норми за радиация, както и опасност за живеещите в блока на бул. „Сливница“ и за населението във Варна. Това показват извършените няколко замервания в помещение, където след сигнал е извършена проверка, за която е била уведомена Районната прокуратура във Варна.
Сигналът е подаден в Регионалната дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ за уред, излъчващ радиоактивно лъчение. В резултат на проверката е установено, че се касае за дефектоскоп с легална употреба, който се намирал в гаражно помещение на бул. „Сливница“ във Варна. Уредът, който служи за оценка на качеството при заваръчни дейности, е съхраняван в специализиран контейнер. Собственикът на фирмата притежава лиценз за извършване на дейности, контролирани от Агенцията по ядрено регулиране, а самият уред отговаря на стандартите. Контейнерът с дефектоскопа е изнесен от гаража. Уведомена е Агенцията по ядрено регулиране, се казваше в информацията от прокуратурата.