Радан Кънев предрече от Варна: Новата поръчка за магистрала „Хемус“ ще е още по-лоша

Изграждането на магистрала „Хемус“ ще се забави поне с една година, коментира в началото на миналата седмица във Варна лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той добави, че градът е пряко засегнат от решението на правителството да прекратява обществени поръчки заради съмнения, че от тях ще е облагодетелства олигархията. Сред спрените процедури е не само строителството на магистралата, но и конкурсът за поддръжката на инфраструктурата на Варна за следващите четири години, по която също ще има сериозно забавяне. Нейната обща стойност е 120 млн. лв.
Кънев обясни, че прекратяването на поръчките не значи на практика нищо, докато не се разследва кой ги е подготвил така, че да има съмнения, че са нагласени. Според него това трябва да стане от специализирана антикорупционна прокуратура по румънски модел, но ГЕРБ нямат желание да я създадат.
Лидерът на ДСБ каза също, че от случая със спирането на поръчките става ясно, че най-малко 1/3 от парите за инфраструктура в страната отиват в определени кръгове. „Може и да са 2/3 или дори 90 %“, каза Радан Кънев на пресконференция във Варна.
Той също така прогнозира, че следващата поръчка за АМ „Хемус“ ще е още по-лоша от предишната, защото ще е правена по новия закон за обществените поръчки. „Той е по-лош от предишния и отваря 8 нови вратички за корупция“, заяви Кънев.
„Борисов даде на заден и говори вече не са прекратяване, а за прехвърляне на поръчките по новия закон. Такова правно понятие – „прехвърляне“, няма“, коментира лидерът на ДСБ.
Радан Кънев каза в заключение, че Североизточна България и в частност Варна ще пострадат от управлението на ГЕРБ, защото в транспортното министерство липсват капацитети дори да завършат планираните проекти като магистрала „Хемус“ и разширяването на  жп връзката Варна–Русе. За развитие на пристанищата по Черно море и Дунав, както и за осъществяването на транспортни коридори, които да свързват Турция и Румъния през Варна и Бургар, пък на сегашното управление просто му липсва необходимото стратегическо мислене, коментира Радан Кънев.