Пътят до Златни пясъци стана приоритет на правителството

 

100 млн. лв. от републиканския бюджет ще бъдат насочени за рехабилитация, ремонт, реконструкция на републиканските пътища на територията на страната, осигуряване на тяхната безопасност и сигурност. Това заяви миналия четвъртък регионалният министър Николай Нанков. По думите му вече се прави обективен анализ кои са отсечките с най-неотложни ремонтни дейности, които още в рамките на тази есен трябва да се извършат. Сред приоритетните обекти особено изпъкна отсечката Варна – Златни пясъци.

„Най-вероятно ресурс ще бъде насочен и за рехабилитацията на пътя Варна-Златни пясъци, следвайки логиката на правителството в този мандат и във Варна да се насочва съответният финансов ресурс и да се изгражда необходимата инфраструктура. Пътят е в изключително тежко състояние“, допълни регионалният министър, цитиран от „Фокус“. Той припомни, че там има и активни свлачищни процеси. Нанков каза още, че ще бъдат инвестирани средства и във всички останали пътни отсечки, приоритетно в Северна България, които имат неотложната нужда от ремонтни дейности, докъдето им позволят и усилията, и финансовият ресурс от 100 млн. лв. „Връщаме се в АПИ, за да подготвим необходимите проекти и да започнем още от утре с ремонтни дейности“, увери Николай Нанков.

Новината за отпуснатите средства беше допълнена миналата седмица и от ентусазираните думи на областния управител Стоян Пасев. В интервю за електронното издание varna24.bg, той прогнозира, че с отпуснатите от държавата пари, Варна може да се превърне в „Париж на Балканите“.

Областният управител на Варна обобщи: „При последните изследвания Варна излезе като водеща за инвестиции и перспективи. Това не е случайно. Първо – положението ни е уникално, геополитически, и второ, за да привлечем какъвто и да е род инвеститор, било в туризма, било в сферата на производството, трябва да има инфраструктура. Затова се радваме, че правителството избра Варна за приоритет в този програмен период и не случайно се отпуснаха такива средства за подобряване на инфраструктурата. Освен тези 126 млн. лв., които премиерът обеща за бързите отсечки и булевардите, които ще изведат движението от центъра на града. 85 млн. лв. се дават само за пробива на бул. „Левски“, с три надлеза и три кръгови в Максуда. Имаме воден цикъл за 120 млн. лв. и за Аспарухов мост 35 млн. лв. Община Варна ще инвестира собствени средства от 70 млн. лв. в парка на „Аспарухово“, държавата помогна с три парцела на „Рибни ресурси“, които са жизненоважни за инфраструктурата“.