Пътник в автобуса констатира: Кондукторките в градския транспорт за незаменими, автоматите не работят

 

 

В края на октомври община Варна обяви, че пуска автоматизираната система за продажба на билети по още няколко линии на градския транспорт в града. Така постепенно тя вече заработва масово, но ефективността ѝ със сигурност може да се постави под въпрос. Системата всъщност отдавна трябваше да е пусната изцяло, но това е просто един малък детайл от много провали и пропуснати шансове при изпълнението на мащабния европроект „Интегриран градски транспорт“.

Гражданин сподели пред Petel.bg разсъжденията си за това как (или по-точно доколко) има ефект от въвеждането на автоматизирана система за продажба на билетчета в автобусите във Варна. В тях има много поуки, а също и въпроси, на които все някога трябва да се намери отговор.

„Не знам как я мислят в общината тая работа с автоматите за билетите. Ами те масово не работят! Качвам се днес на тролей за „Аспарухово“ и решавам да си взема билетче от машината. Кондукторката ме гледа и се подсмихва. Вадя монета от 2 лева. „А, не, не стават за автомата, четете внимателно!“, предупреждава ме тя. Взирам се в монитора, натискам там, където трябва. Сменя се екранът, излиза надпис „Купи билет“. Натискам го – не става нищо. Поглеждам към кондукторката, тя идва и тя го натиска. Пак нищо. Повтаряме няколко пъти операцията – блокаж. „Ами така става, да ви кажа, често блокират“, казва жената, докато ми дава билетчето.

Тя, за разлика от апарата, може да ми вземе монетата от 2 лева и да ми върне ресто. Освен това ми обяснява, че със същото билетче мога да се прекача на автобус, без да плащам ново. А автоматът си стои все с глупавия надпис „Купи билет“. За какво са тези автомати, когато не са надеждни и блокират? Ако я нямаше кондукторката, щях да си пътувам без билет. Ако беше дошла контрола – щяхме да се разправяме.

Знам, че е нормално в 21-ви век нещата да са автоматични. Но положението в транспорта на Варна е толкова зле, че кондукторките са незаменими. Някъде четох, че фирмата „Градски транспорт“ имала големи загуби. Ами то ако в един момент остане само на такива автомати за продажба на билети, направо ще си фалира!“