Първата цигулка в джаза излиза на варненска сцена

Веселени Златков

Критиката нарича Адам Балдих „без съмнение най-големия жив майстор на цигулката в джаза“. Всички определения, които започват с „най“, винаги будят съмнение, но в този случай суперлативите са напълно заслужени. В това със сигурност ще се убедят всички меломани, които дойдат на концерта на виртуозния изпълнител и композитор в двора на Археологическия музей във Варна на 31 юли.
Адам Балдих пристига за концерт в града ни като част от програмата на юбилейния 25-и международен джаз фестивал „Варненско лято“. Цялата програма на феста е изключително стойностна и за пореден път отстоява най-ценното в неговата половинвековна традиция – да  показва най-стойностните постижения на европейския джаз и да дава уникална възможности за свободна изява на българските джазмени. Експериментите, международните проекти, изграждащи мостове между музикалните традиции на Изтока и Запада, емоционалните импровизации и възможността да видиш световни звезди на живо винаги са били запазена марка на варненския джаз фестивал. Точно с това той ще очарова публиката и този път.
Формацията, с която ще излезе на варненска сцена Адам Балдих, е норвежкото „Хелге Лиен трио“. Най-яркият резултат от съвместната  им работа е издаденият миналата година албум „Bridges” („Мостове“). Музиката в него е изключителен пример за преплитането на класически, фолк, джаз и дори поп елементи, които се свързват изненадващо хармонично в едно уникално цяло. Най-ценното в нея е обаче емоцията, което я прави достъпна за всеки слушател, готов да отвори сетивата си.
Адам Балдих пристига във Варна малко след като получи едно от най-големите признания в родната си Полша. На 10 юни полският президент Анджей Дуда връчи на едва 30-годишния музикален виртуоз ордена Златен кръст за заслуги, високо признание за приноса му към страната.