Пускат или мотопеди, или майки с колички по велоалеите

Веселин Златков

Новите велоалеи на Варна се превърнаха в обект на  специално внимание, след като някои от тях се оказаха по-тесни дори от кормилото на обикновено колело. Някои велосипедисти ги определиха като неизползваеми, други пък все пак решиха да ги използват. Трасетата дадоха място за движение на колоездачите по тротоарите, далеч от автомобилния трафик. Неудобството е, че когато се движиш в пешеходна зона, много често трябва буквално да се бориш с „нашествениците“ по велоалеите.
Кой всъщност има право да се движи по тях? Дали по тях могат да карат само велосипедисти, или на тези „писти“ могат да се качат и скейтъри, кънкьори, а защо не и водачи на леки мотопеди?
Последната възможност не е никак за пренебрегване. Ако се приложи практиката на развитите по отношение на този тип транспорт страни, то по велоалеите ще могат да минават не само колелета, а и мотопеди до 50 кубика и без скорости. Това коментира за „Народно дело Седмицата“ зам.-кметът по обществения ред Тодор Иванов. Според него обаче това не е никак добра идея за варненските условия.

6 - Alei1
Заместникът на кмета Иван Портних призна, че във Варна все още не са изработени правила кой в крайна сметка може да използва велоалеите. За да се въведат правила, и съответно да могат да се наказват нарушителите им, са необходими промени в наредбите на общината и по-конкретно в Наредбата за обществения ред. Администрацията все още не е готова с конкретно предложение за допълването на документите с правила за новите алеи. Въпросът ще се обсъжда тепърва в комисията по безопасност на движението, която има експертен характер, макар и да е само съвещателен орган.
Междувременно, ред за ползването на велоалеите във Варна на практика няма.
За сметка на това обаче, вече започнаха да зачестяват случаи, в които се стига до пререкания между велосипедисти и майки с колички. Последните най-често са принудени да полазват трасетата на колоездачите, защото след изграждането им много тротоари се оказаха твърде тесни.
Някои майки са убедени, че имат право да се движат по новите асфалтови ивици, защото при изграждането на пробните алеи във Варна преди години това официално им беше разрешено. Но от тогава до сега нещата доста се промениха и затова общината трябва да прецени с кого още велосипедистите ще трябва да споделят пътя си из града. Ясно е само, че това няма да са пешеходците, за които вероятно ще се въведе глоба да разходка по велоалея.