Прочутият курорт – на 60 години: 180 млн. са генерирани на Златни пясъци само от нощувки

Евгения Иванова

180 млн. лева са били генерирани като приходи за миналата година само от нощувки в курорта Златни пясъци. Това беше съобщено на пресконференцията по повод 60 години от създаването на курорта миналата седмица. През миналата година Златни пясъци е посетен от близо 600 000 туристи, което е с 20 % ръст спрямо 2015 г. През тази година местната власт очаква още 7 процента по-висока посещаемост, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.
Съвсем скоро се очаква да отпадне прекатегоризацията. Това обаче ще бъде компенсирано с по-силен контрол. Догодина се очаква да бъде създаден туристически инспекторат, който ще следи за спазването на закона, допълни още Ангелкова.


През септември стартира изграждането на нова пречиствателна станция, която ще осигури чисти води, както в района на Златни пясъци, така и в цяла Варна, заяви пък кметът на Варна Иван Портних.


Стана ясно още, че през миналата година са били инвестирани 247 милиона лева в областта на туризма, а тази година ще бъдат вложени още 200 милиона лева, разкри заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. По отношение на сигурността и безопасността на туристите и служителите на курорта ще бъдат командировани допълнителен брой полицаи, заяви директорът на ОД МВР Варна Даниел Пашов.