Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Туризъм има където има мир

Туризъм има където има мир. Всякакви конфликти пречат на туризма в глобален мащаб. Ако някой смята, че може да спечели от отлива от някои дестинации в момента, това не е така. Временно ще има преливания от една към друга дестинация, но това няма да е трайна тенденция. Не може да се радваме, че има отлив от Турция и Франция. Едва ли ще има облагодетелствани държави от това. По-добре да се нормализират отношенията.
Няма анулирани резервации. Но тези, които са смятали да пътуват, най-вероятно ще предпочетат да си празнуват в България. Които обаче са си купили пътувания, сигурно ще си рискуват да си ги реализират.
Има доста записвания за далечни дестинации за Нова година във Виена, Париж, Лондон. Най-скъпо е на места като остров Мавриций. Там в 5-звезден хотел цената е около 15 хиляди лева на човек. В Куба е по 4-5 хиляди лева на човек. Из европейските градове 700-800 евро.
Това напрежение в Западна Европа няма как да не повлияе на търсенето. Доста хора ще си останат в собствените страни.
Добре се движат у нас заявките за Банско, Пампорово, гърците проявяват голям интерес. Имаме заявки от Турция, Сърбия и Македония. Най-активни към страната ни са англичани, руснаци, гърци, сърби, македонци и турци. Има данни, че има по-силен интерес към този зимен сезон за България, но не заради последните световни събития, а отпреди това.