Просяк се оплака от полицейски тормоз заради протокол

Михаил Иванов от години изкарва прехраната си чрез просия на центъра. Сам признава, че пенсията му е 138 лева, а инвалидността му не му позволява да работи. Така че само това остава начинът му за набавяне на средства.
Съгласно чл. 329 от Наказателния кодекс пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, а който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години.
Мъжът потърси екипа ни, за да се оплаче, че полицаи са му съставили протокол, че проси. „Знам, че според член 329 от закона нямаш право да просиш, но защо правят протокол само на мен? Аз имам пенсия 138 лева, а заради инвалидността ми не мога да работя. За това си изкарвам средствата така. Има толкова други здрави хора, които си изкарват по този начин прехраната, но на тях не им се прави проблем, а само на мен. Това явно е някаква полицейска диктатура и произвол. Да не говорим, че никой не се намеси да ми помогне. Преди месец пак ми взеха данните и ми направиха протокол“, жалва се Иванов.