Пропаднал стълб след дъжд отприщи порой от коментари

 

 

В много „чувствителен“ момент – точно след като получи поредната похвала от премиера Бойко Борисов и само дни преди европейските избори – дъждът нанесе поражение върху новото трасе на бул. „Васил Левски“. Без да има характера на бедствие, валежът доведе до много сериозен теч и пропадането на стълб на осветлението. Новината предизвика сериозна реакция и то далеч отвъд пределите на Варна. Коментарите не стихваха с дни.

Каква беше личната реакция на кмета на Варна Иван Портних на случая с падналия стълб на кръгово кръстовище на чисто новия бул. „Васил Левски“? Той я изрази още същата вечер във Фейсбук, като с това предизвика почти толкова реакции, колкото и самия инцидент.

След като прекара доста време в автомобила на премиера Бойко Борисов, разказвайки на живо в социалната мрежа за успехите на управлението на ГЕРБ във Варна, кметът Портних се наложи пак да се върне във Фейсбук заради скандалния проблем на най-скъпата пътна отсечка, строена в града. Ето какво написа той по повод падналия стълб:

„След проливния дъжд и градушка проверих ситуацията по бул. „Левски“. Установих следното – проблеми по самото трасе няма, но по прилежащите пътни артерии ситуацията е такава:

– На кръговото с бул. „Владислав“, в близост до недовършено укрепване на канала за подземни комуникации – около 1 метър, е подкопан стълб от уличното осветление. В момента екип на пожарната го маха. Разпоредих на изпълнителите веднага след спирането на дъжда кабелното трасе да бъде бетонирано.

– Сериозно количество вода се е събрало на около 150 м от кръговото на бул. „Цар Освободител“ – в посока кварталите. По мое нареждане дойдоха екипи от Пожарната, ВиК и полицията. Проблемът са запушени шахти, заради обилния валеж и свлечени земни маси, останали от строителния период. В момента отпушват шахтите, всички изпълнители трябва да са там, за да почистят остатъчните строителни материали, причинили събирането на водата.

– Отново заради недовършен участък за комуникации е станало свличане на чакъл на кръговото с бул. „Сливница“. Разпоредих да се почисти и след спиране на дъжда участъкът да бъде завършен.

– В района на ХЕИ, където при последния дъжд имаше проблем, шахтите вече поемат водата. Забелязах обаче, че голямо количество се стича от Цветния квартал по новата тротоарна настилка на ул. „Подвис“. Там ще направим дъждоприемни решетки.

– В стара част на бул. „Левски“ – до бул. „Осми приморски полк“, ситуацията е под контрол, но все още има малко количества вода, идваща от прилежащите улици. Там разпоредих да започне изграждане на дъждоприемна канализация

Напомням, че обектът все още не е въведен в експлоатация, продължаваме с довършителните дейности, всеки един констатиран проблем ще бъде отстранен.“

Опитите му да обясни, че падналият стълб на новото кръстовище едва ли не е „в реда на нещата“, бяха подкрепени от доста коментиращи, които очевидно са симпатизанти на ГЕРБ. Имаше обаче и коментари, които едва ли са се харесали на Портних и съпартийците му, особено след хвалбите на премиера Бойко Борисов за новото трасе само часове преди инцидента. Ето някои от мненията на варненци, под поста на кмета:

„Подводница требе, пич. Цяла Варна ви диша боклуците и накрая произведението на изкуството взе да пропада. Айде да си ходиш вече барабар с Тиквата.“

„За пореден път се доказа, че кмета и администрацията му не стават за нищо. “Усвояват” милиони, а резултата… сами виждаме.“

“По принцип проблеми няма “но на всяко кръгово нещо се е случило!“

Това обаче са само няколко „оцелели“ коментара под написаното от кмета Портних, защото другите отрицателни мнения са просто… изтрити. За това свидетелстват отново гражданите, които изразиха възмущението си, че кметът на Варна очевидно иска да вижда само хвалби:

„Защо триете коментарите на хората, само положителните сте оставили? Да бяхте се разходили малко по-късно по новия булевард, та да ви очука и вас градушката.“

„Това с триенето на коментари е супер излагация и се чудя кого точно заблуждавате! Вероятно, най-вече себе си!“