Прокуратурата разследва фатален инцидент при ремонта на „Българка“

 

 

Тежък инцидент беляза черноморската общност във Варна в края на октомври. При ремонтни работи на кораба „Българка”, който плава под малтийски флаг, стана инцидент, който отне живота на един моряк и прати в тежко състояние в болница негов колега.

Окръжната прокуратура във Варна води производство по случая, за да установи има ли основания да се повдигнат обвинения за причиняване на смърт по невнимание.

По информация на Радио Варна, двамата моряци са извършвали ремонтни дейности в предния баластен танк на кораба, когато внезапно е възникнал пожар. Корабът е на ремонт и е извън експлоатация от 19 октомври. Той е построен през 2004 година в България.

Загиналият моряк на кораба на БМФ „Българка” в кораборемонтния завод във Варна е Александър Бончев Алексиев, съобщи Petel.bg.

Той е на 51 години, женен е и има 12-годишна дъщеря. Израснал е в Цветния квартал във Варна. „Договорът на брат ми изтичаше на 29 октомври и по ирония на съдбата, той загина в последния си работен ден”, заяви за електронното изданието сестрата на Александър – Иванка.

„Казаха ни, че е възникнал пожар, в който батко е загинал. Повече ще разберем, след като приключи разследването. Всички сме в шок. Почивай в мир, батко”, допълни Иванка.

Тя публикува с социалната мрежа Фейсбук следните думи в памет на своя брат:

„В памет на моя обичан брат. Прослави се със свойта смърт внезапна. Остана вечно ти на кораба, изпълнявайки служебния си дълг. Ще чакам аз да звъннеш от пристанище, да питаш: „Сестра ми, как си, след месец-два ще се завърна“, но уви, не ще докачам този миг. Да върна времето аз искам, но не мога и мъката голяма е по теб. Очите пълнят се със сълзите горчиви, сърцето свито е от болка и кърви. Остана само спомена по тебе и снимките в албума да гледам аз с тъга. Остана там далече братко мили, в синьото море на вечността, да бдиш над нас като една звезда. Вечно твоя сестра.”