Проектират детелини на ключови кръстовища

 

1 млн. лева са заделени в бюджета на община Варна за 2020 г. за разработка на идейни проекти за изграждане на две детелини на ключови места в града. Единият пътен възел ще бъде на бул. „Васил Левски“ и бул. „Осми приморски полк“,   до спирка „Явор“, а другият – на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Христо Смирненски“. Това беше обявено на заседание на архитектурната и градоустройствена комисия към Общински съвет – Варна.

Средствата са заложени в Програмата за проектиране на обекти по бюджета за 2020 – 2022 г., която беше одобрена преди окончателното гласуване на бюджета.

„Пътният възел на бул. „Васил Левски“ и бул. „Осми приморски полк“ е изключително важен за спокойното и правилното функциониране на двата булеварда, които са от първостепенната улична мрежа на града. Още през 1971 г. е било планирано той да е на две нива, но вероятно не са стигнали средствата за изпълнението му. Надявам се да бъде проектиран и изграден в обозримо бъдеще“, каза пред съветниците главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Другата детелина – на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Христо Смирненски“, арх. Бузев окачестви като изключително сложен пътен възел. По думите му ще се търси оптимално геометрично решение, което да засегне възможно най-малко имоти частна собственост. „Целта е да се минимизират разходите за отчуждаване на имотите“, поясни главният архитект и допълни, че там ще бъде началото на бул. „Варна“, за който също са предвидени средства в тазгодишния бюджет. 300 хил. лева от местната хазна ще бъдат вложени в ПУП-ПРЗ за прилежащите територии към булеварда, който е от изключително значение за развитието на Варна. „Идеята на този проект е да се види каква територия ще бъде обхваната от строителните работи и предвидена за отчуждаване, тъй като районът там е наситен с частни имоти“, обясни арх. Бузев. Той допълни, че кръстовищата  на булевард „Варна“ с улици като „Подвис“, „Роза“, Мир“ ще бъдат на две нива.

Програмата за проектиране на обекти е на обща стойност близо 5,5 млн. лева. Сред акцентите в нея е и провеждането на международен конкурс, който да реши визията на „Дупката“ в центъра на града. „Амбицията ни е да организираме конкурс, в който да участват световноизвестни имена. Заложените в бюджета 150 хил. лева са съобразени със сумата,  изразходваната за конкурса за нова сграда на библиотеката, който   премина с невероятен успех и голямо участие“, добави арх. Бузев.