Проверка по сигнал: Жител на „Кайсиева градина“ търси отговори за автоборса на паркинг

Читател на „Народно дело Седмицата“ от варненския район „Владислав Варненчик“ ни изпрати интересен сигнал, по който беше направена незабавна проверка. Според гражданин, един от общинските паркинги в т.нар. „Кайсиева градина“ е превърнат в нерегламентирана автоборса, където са складирани автомобили, които чакат нови собственици.
Нашият читател, който ни изпрати и снимки от мястото, написа следното:
„Денят беше 1 април, но това, което ще Ви разкажа, съвсем не първоаприлска шега. Около обяд неизвестни докарват и паркират на малкия паркинг зад блок 218 на известната спалня на Варна – жк „Владислав Варненчик“, 11 леки, употребявани автомобила от различна марка.


Следващите три седмици около тях няма жива душа. На четвъртата седмица започнаха да спират коли, от тях слизат хора, оглеждат щателно паркираните коли, някои – по два пъти. Не минават и часове, и някоя от оглежданите коли отпрашва в неизвестна посока, а на нейно място се докарва друга кола.
Колите явно са на автокъща или някаква подобна формация, която избира най-лесния начин – вместо да плаща за платен паркинг, по-лесно е, под носа на кметската управа или – с нейно знание, да „усвои”, за неопределен период от време, един обществен паркинг. Първата снимка, която прилагам, е направена на 4.04.2017 година, а втората – четири седмици по-късно, на 2 май. Не е необходимо да си специалист, за да установиш, че конфигурацията на паркираните коли е непроменена и при двете снимки. Впрочем, това е втори опит на частна фирма да оглозга част от общата ни собственост, строена и поддържана с данъците на всички ни. Първият опит беше през февруари, т.г. А дали това не е една и съща фирма…“
Препратихме сигнала на читателя ни до администрацията район „Владислав Варненчик“. От кметството направиха незабавна проверка на място.
„Всички коли са с регистрация, с гражданска отговорност и са напълно законно паркирани“, каза за „Народно демо Седмицата“ шефът на отдела „Обществен ред и контрол“ към районното кметство Максим Тодоров. Той също така коментира, че дори и колите да се продават и купуват, в това няма нищо незаконно.
„На паркинга има достатъчно свободни места. Той е обществен и може да се ползва от всички граждани. Не виждам къде е проблемът в този случай“, каза още Тодоров.