Провериха храната за учениците в Североизточна България

Нарушения има, но не откриха опасни и психотропни вещества

Извършени са 719 проверки на храната и напитките, предлагани в детските заведения,  училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата, както и храните, които се предлагат на организирани мероприятия за деца и ученици, съобщиха от  Апелативна прокуратура във Варна. Акцията обхваща целия апелативен район, а целта й беше да провери има ли в детските храни опасни съставки и психотропни вещества.
Изготвени са  90 предписания, а при извършени повторни проверки е установено, че несъответствията са отстранени.
В някои от 293 проверки, извършени в обекти в обхвата на Окръжната прокуратура във Варна, са направени седем предписания за спиране на реализацията на продукти, които са възбранени. Сред тях са пици, бутерки, сандвичи, айрян, бонбони, пшеничени пръчици, безалкохолни напитки с аспартам и натриев цикламат, плодови топчета, замразено фрапе и тесто.
В териториалния обхват на Окръжната прокуратура в Шумен в три от проверените 176 обекта са открити месни продукти и заготовки в училищни столове, които не отговарят на утвърдения стандарт „Стара планина“. В обекти, близо до учебни заведения, са установени 660 къса цигари без бандерол, 4 кг нарязан тютюн без бандерол и случай на употреба на „чай“ чрез свита цигара. Започнали са досъдебни производства, като едно от тях е било прекратено.
На територията на Окръжна прокуратура в Разград в някои от проверените 53 обекта контролните органи са констатирали опаковки с кашкавал с по два етикета, на които информацията за наименование на продукта, партида и срок на годност се разминава. В училище в Исперих са открити храни, които не отговарят на изискванията на наредба №9, а в кухненските блокове проверяващите са констатирали наличие на плесен, ронеща се мазилка, амортизирани и корозирали мивки, липса на вентилация в хранителни складове.
В обхвата на Окръжната прокуратура в Търговище са извършени 161 проверки. Констатациите в някои от обектите са, че не са спазени специфични изисквания   в съхраняване на мляко и млечни продукти, сирене, което не отговаря на БДС стандарта, брашно, което не съответства на утвърден стандарт, както и кетчуп със съдържание на Е202, и доматено пюре, съдържащо калиев сорбат и натриев бензоат.
Освен предписанията проверяващите са изготвили 10 акта за установяване на административни нарушения.