Проблем и решение: Пуснаха Черната чешмичка да мие плочките, после я спряха

 

„Черната чешмичка пред община Варна бълва литри питейна вода по плочките. Няма ли кой да я поправи?“, такъв сигнал се получи в редакцията ни миналата седмица, придружен със съответната снимка от читател.


Въпросната Черна чешмичка се намира до сградата на община Варна и беше изработена по време на ежегодната работилница за производство и архитектура „АРХ 2015“ и дарена на общината. Естествено, нейна роля не е да излива стотици литри вода върху плочките. Това обаче се е получило на практика при пускането й, явно направено не както трябва.
„Струята е насочена навън вместо към канализацията. А защо няма и едно спирателно кранче, за да не тече, когато не се ползва. Колко вода заминава на вятъра така?“, попита наблюдателен варненец.
В момента на създаването си чешмичката си течеше по нормалния начин и струята на водата беше навътре. Върху нея пък е отбелязано, че че това е първата по рода си параметрично моделирана и дигитално произведена чешмичка в България.
След публикация по абсурдния случай в най-четения варненски информационен сайт „Петел“ веднага последва реакция. Но след нея чешмичката, която би трябвало да е пример както за съвременни технологии, така и за модерен градски дизайн, не заработи нормално, а просто беше спряна. Чучурът е развит, на мястото му е поставен болт и не е ясно кога и дали отново съоръжението ще заработи.