Причината е променен закон: Делото за смъртта на Нягол от Варна започва отначало

Делото за смъртта на 52-годишния Нягол Петров започва отначало, съобщиха от Варненския окръжен съд. Съдебното производство срещу тримата охранители, обвинени в съучастие като съизвършители в качеството им на длъжностни лица за причиняване смъртта на възрастен мъж, ще започне отначало. Това се налага поради изменението в Закона за съдебната власт (ЗСВ), в сила от 9.08.2016 г., което предвижда забрана съдебен заседател да има и качеството на общински съветник от съдебния район, за който е избран. В съдебния състав ще бъде включен нов съдебен заседател, избран на случаен принцип, който отговаря на изискванията на закона. Съдебното заседание е насрочено за 30.11.2016 г. от 9 часа.
Задържаните за смъртта на мъжа са охранителите от фирма „Джи Ем Секюрити“ – Ангел Николов, Красимир Димитров и Цветан Маринов.
Тримата охранители са обвинени за убийство при съучастие, извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Според закона това престъпно деяние е тежко, умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.
Според изводите на обвинението 52-годишният мъж е бил малтретиран с неоправдана жестокост. Мъжете били психично болния мъж в един от служебните коридори на паркинга на гранд мол Варна. Нараняванията му били толкова тежки, че той издъхнал от раните си в търговския център, доказаха съдебните лекари.

6-niagol
Жертвата на охранителите е психично болен мъж, който си имал дом и семейство, което да се грижи за него. Той пиел редовно лекарствата си, не бил агресивен, а напротив – много кротък човек. Обичал да обикаля в мола, да гледа лъскавите витрини и да пие кафе. Живеел с брат си, снаха си и болната си майка в къща до зеленчуковата борса между двата мола в града. Оттам и през автогарата минавал любимият му и редовен маршрут за разходки.
В хода на разследването са събрани 82 часа записи, като по уверение на прокурора те не са манипулирани. Като граждански ищец и частен обвинител по делото е конституирана майката на Нягол – Жечка Димова, която ще иска 450 000 лева кръвнина.
„Животът на Нягол беше съвсем нормален. Той беше добър и никога не е създавал проблеми. Един ден батко каза, че ще излиза, но повече не се върна“, разказват близките на починалия Нягол. Като доказателство на факта, че човекът не би наранил никого те посочиха, че децата им са израснали с него, помагал е вкъщи, грижел се е за майка си.
„Брат ми беше много добър човек. Удариш ли му шамар, другата буза ще обърне. Тези момчета какво си мислят? Как ще живеят? Какво щяха да направят докато стигнат нашата възраст? Чудя се как на 19-20 години са толкова жестоки? От друга планета ли са, какви са?“, коментира Петър Петров, брат на Нягол, само преди няколко месеца.
Припомняме, че тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила най-малко 75 удара по тялото на Нягол. За това престъпление охранителите могат да бъдат осъдени и на доживотен затвор. И тримата подсъдими се намират във варненския затвор.