Припомнят забравени игри от миналото с фестивал

 

20 игри от детството на нашите родители, оставали до късно навън в плен на отборната емоция от „Комин“, „Кральо, портальо“, „Оракуле-боракуле“ и много други, ще възстанови Челик – фестивал на игрите на 10 и 11 юни в Морската градина на Варна. Той ще се проведе в района на Морско казино и Обсерваторията от 10 до 18 ч. в двата дни. Събитието се подготвя от няколко месеца в резултат на партньорство, посветено на мисията да отделяме повече време за игра с децата. Посланието „Не забравяй да играеш!“ намира истински съмишленици и в същото време отговаря на резултатите от проучване, направено от партньор на фестивала преди време, което показва, че 50 процента от възрастните искат да намерят отново детето в себе си. В Челик – фестивал на игрите малки и големи ще играят на „Виждам, виждам“, „Кральо, портальо“, „Крокодиле, крокодиле“, „Оракуле-боракуле“, „Гори, гори кърпа“, „Капитане, капитане, какво е морето?“, „Двама са малко, трима са много“, „Да бий, да бий“, „Царю честити, колко е часът?“ „Смешното котенце“, „Бъз“, „Замръзванка“, „Гърнета“, „Копче“, „Пържолки“, „Лимки“… По време на двата дни ще бъдат разказани и възстановени три фолклорни игри: „Челик сопа“, „Комин“ и „Карачка“. Как се играят всички те е описано в сайта www.cheliksopa.com. Специално за фестивала един от партньорите изработва карачките, а сопите за челик вече са готови. В двата фестивални дни предстои и семейно забавление, за което с партньорска подкрепа са осигурени дартс, чували за скачане, обръчи, хвърчила, пособия за рисуване – стативи и маркери, а за най-малките ще има настолни игри.


„Играта е свободата да мечтаем, да дадем най-доброто от себе си за успеха на своя отбор; тя е първият ни опит, които имаме като деца в създаване на приятелства и вяра в другите. Желанието ни е не само да покажем на децата колко много игри могат да играят през лятото, но също така и да приобщят към тях своите родители, защото тези 20 стари игри, които някои наричат забравени, за мен остават незабравими… В тях родителите ще намерят онова дете, което е винаги играещо. Независимо от възрастта и въпреки нея“, разказва организаторът на фестивала Яна Борисова.
Тя е дългогодишен журналист, а днес е ПР, посветен на проект, в който влиза с емоцията и вярването, че мечтите на децата порастват именно в играта и нейното споделяне. Проектът съществува като идея от три години, но през 2017-а намира истинските съмишленици, защото добрата реализация на всяка идея, която идва от сърцето, оживява във време, в което среща сърцати хора. В екипа на Челик – фестивал на игрите участват родители, професионално ангажирани в живота с дейности, в които добрите резултати са постигнати с всички онези умения, на които ни учат игрите: позитивно отношение и любопитство, честност, толерантност, екипност и творчество. Те са РR, бранд дизайнер, видеограф, счетоводители, фотограф и журналист. Обединява ги мисленето, че играта е основа на всичко, в което животът намира забавление и е най-добрата форма на общуване, която ни учи да споделяме.
„Челик е може би най-популярната фолклорна игра за момчета. Ние в екипа знаем за нея от нашите дядо и баба. Избрахме я за име на фестивала, за да припомним, че играта не разделя времето на минало и настояще. Играта е основното умение, което ни подготвя за живота. И това се случва в най-малките ни години по най-искрения начин. Ако не забравяме да играем, няма да забравим мечтите си и ще се осмеляваме да ги сбъдваме, а това е най-ценният урок, който можем да оставим на децата, и то в най-любимото им време – времето за игра“, споделя Яна.