Призив от район „Приморски“: От април оправяме детските площадки, молим ви, пазете ги

 

 

От средата на месец април 2019 г. в най-големия варненски район „Приморски” в повече от 30 обекта са подменени кошчета за отпадъци, укрепени огради, подменени заключващи механизми на вратички, монтирани нови пружинни механизми на игрушки, поставени нови болтове на покриви на беседки и пейки, подменени улеи на пързалки. Това съобщиха от районното кметство.

От администрацията използваха случая и да отправят апел към гражданите да опазват имуществото.

„Опазването е въпрос на съзнание, но и въпреки указателните табелки ежедневно ставаме свидетели на безотговорно поведение и  посегателство върху  тези кътове за отдих и игра. Често срещана гледка е хора от различни възрасти, които пушат, употребяват алкохол, изхвърлят отпадъци извън регламентираните места  или разхождат домашните си любимци в очертанията на детските площадки. Дано всяка нова придобивка, каквато безспорно са и площадките за игри на открито, да събуди у нас не само чувството на задоволство, но и чувството, че ние сме стопани и от поведението ни зависи да пазим и се грижим за  квартала, района, града си като свой дом“, призоваха от кметството.

Игровите съоръжения, разположени в детските площадки, са пригодени за две възрастови групи – от 1 до 3 и от 3 до 12 години. Различните модулни елементи способстват за творческото мислене на децата. Ударопоглъщащите настилки са щадящи за играещите. Пъстроцветни огради ограничават навлизането в тях на бездомни и домашни любимци.

От 2016 г. в Район „Приморски”  съгласно  изискванията на Наредба 1 на Министерството на регионалното развитие, Министерството на вътрешните работи  и Агенцията за закрила на детето,  изцяло бяха ремонтирани 76 детски площадки и новоизградени  други 3.