През 2019 година: Ето как ще изглежда новият стадион на Варна

Спортен комплекс Варна е най-модерният мащабен проект в съвременната история на България за изграждане на комплекс за спорт, забавления и отдих. Това се отбелязва в презентацията на стадион „Варна“ от проектантското бюро, разработило конструкциите на стадиона, пише varna24.bg.
Новото съоръжение ще е готово през 2019 година и ще бъде разположено на две големи пътни артерии в град Варна – булевардите „Васил Левски“ и „Осми приморски полк“ – зона, която свързва няколко жилищни квартала на града.
На запад е квартал „Васил Левски“, а на юг – „Чайка“. До него има изграден голям пешеходен подлез, който пресича бул. „Васил Левски“. Заради визията на съоръжението целият стадион ще бъде преместен по-близо до булеварда, за да се вижда отдалеч.


Бъдещият спортен комплекс ще има капацитет 22 600 души. Общата разгъната площ на цялото съоръжение е 51 550 кв.м. От тях 23 130 кв.м са предвидени за паркинг със 716 места.
Обектът ще има четири нива. Първото е за футболно игрище, подземен паркинг, съблекални за играчите и треньорите им. Предвидени са още зала за пресконференции, конферентна зала, VIP вход, офиси, складове.
Президентската ложа, бизнес ложи, офиси, конферентни зали, зала за спортна гимнастика, фитнес и съблекални ще бъдат разположени на второ ниво. Ниво три е за заведения за бързо хранене, ресторанти, бизнес клуб и бар. Фитнес център с разгъната площ 817.6 кв.м ще има на четвъртото ниво. Седалките за публиката ще заемат 5086 кв.м. Инсталациите ще са на площ 7112 кв.м.
Комплексът ще бъде съвкупност от съоръжения, сгради и инфраструктура, проектирани по най-модерни технологии, съчетаващи в себе си уникален дизайн и впечатляващи архитектурни решения, допълват проектантите.