През 2016 г.: Рали „България“ се завръща у дома си Варна

Надпреварата в средата на юни ще рекламира курортите
Бащата на Тодор Славов ще е директор на състезанието

Рали „България“ се завръща във Варна през 2016 г. Последното издание, което бе край морето, носеше името „Албена“ и се проведе през 2001 г. От тогава до сега надпреварата бе преместена в планината, край Боровец. Там обаче имаше в пъти по-малък интерес от страна на феновете на рали спорта. Поради тази причина със съдействието на министъра на спорта Красен Кралев ралито е върнато в морската столица, където всъщност се е провело и първото му издание през 1970 г., така че то се прибира у дома.
„Искаме да върнем славата на Варна като столица на автомобилните спортове. Помните легендарните ралита „Златни пясъци“ и „Албена“. Идеята ни е да преместим рали „България“ край морето – във Варна, като ни предстоят разговори и с община Несебър, за да го разширим. Започваме преговори и с „Евроспорт“, за да може да направим събитието още по-голямо“, каза Кралев.
Състезанието ще се проведе на 17, 18 и 19 юни 2016 г. Директор на рали „България“ ще бъде Слави Славов – бащата на големия варненски пилот Тодор Славов, който загина в рали „Твърдица-Елена“ на 28 юни тази година. Той разкри, че в момента се работи по уточняване на трасетата. Основната идея е да бъдат показани черноморските курорти на чужденците. „Радвам се, че състезанието се завръща в своя дом, тъй като да не забравяме, че първото рали „България“ е било именно тук. Маршрутът ще тръгва от Варна и ще минава през Албена, Златни пясъци, Свети Константин и Елена и ще ходи до Несебър. Финалът отново ще е във Варна. Преговаряме и с „Евроспорт“. Правим нова концепция. Искаме да изготвим един продукт, който да бъде излъчен не само в България, а и в чужбина“, коментира пред „Народно дело Седмицата“ Славов.
Сервизният парк на рали „България“ ще бъде в пешеходната зона на пристанище Варна, където бяха разглеждани корабите миналото лято и където тази година бе концертът за празника на Варна.
Предвидени са градски етапи, както и специален за публиката от типа на италианско преследване.
Организатор ще бъде Варна мотор спорт съвместно с Българската федерация по автомобилизъм.
Състезателните километри от маршрута ще са 190. „Зависими сме от агенция „Пътна инфраструктура“, откъдето чакаме разрешение от къде точно можем да минаваме. Иначе с преходите състезанието ще е между 350 и 450 километра“, каза Славов.

Връчват купа „Тодор Славов“

На рали „България 2016“ няма да бъде забравен Тодор Славов, на чието име по всяка вероятност ще се връчи купа на най-добре представилия се български пилот. Тошко бе сред най-големите пилоти на България. Той записа най-големия си успех през 2010 г. – историческо класиране за България в Световния рали шампионат за млади пилоти (J-WRC). Той завърши на трето място в класирането на младежите, като стана втори в Испания, трети в България, четвърти в Турция, шести във Франция и седми в Германия. Това му донесе и призовете автомобилист на годината и спортист №1 на Варна за 2010-а.

Пилотът Йордан Атанасов
Интересът ще е огромен, ще дойдат фенове от цяла България

30_02

Един от най-изявените пилоти на Варна и България Йордан Атанасов прие с огромна радост новината, че ралито се завръща в морската столица.
„За мен като пилот и евентуален участник в състезанието е огромна чест, че то се връща тук. Интересът ще е огромен. В последните години се видя, че край Боровец такъв зрителски интерес няма. А и все пак зимните курорти трябва да ги рекламират ските, а автомобилите са за морските курорти. Видяхте колко много фенове дойдоха на рали „Варна“ тази година. Те идват от цяла България, че и от чужбина. По този начин Варна има възможност за съживяване на туризма около града и като цяло летните курорти“, коментира пред „Народно дело Седмицата“ Атанасов.
В последните две години той участва в рали „Варна“ с кола от световния рали шампионат (WRC). Става дума за Skoda Fabia WRC. За варненския спортист да се състезава с кола от този световен клас бе отдавнашна мечта и той успя да я осъществи. Огромния наем плащаше заедно със свои приятели, на които е изключително благодарен. Skoda-та бе наета от отбора на  Карел Трнини. Не е изключено феновете на автомобилния спорт във Варна да видят и през 2016 г. този автомобил.

Историята
Трима италианци са с по три победи

Трима италианци са рекордьори по победи в рали „България“, което досега се е провело общо 46 пъти. Антонио Занини печели състезанието през 1979, 1980 и 1983 г., Енрико Бертоне е №1 през 1995, 1996 и 1999 г., а Джандоменико Басо е шампион през 2005, 2006 и 2009 г.
От българите Димитър Илиев и Крум Дончев имат по два успеха. Митко е №1 през 2007 и 2012 г., а Крум печели състезанието през 2008 и 2014 г. При двете титли на Илиев навигатор му е варненецът Янаки Янакиев.
Първият българин, който става №1, е Илия Чубриков, триумфирал през далечната 1971 г. с Рено Алпин А110 1600. Така общо трима нашенци са ставали шампиони в родното рали.
Първото издание на автомобилното състезание на България печели Райнер Алтенхаймер с Порше 911, а последният победител е турчинът Мурат Бостанджъ (Ford Fiesta R5).
Най-много стартирали автомобили има през 1995 г. – 129, а най-малко – през 2013-а, когато са само 20.
Най-много победи по националности имат италианците с 18, следвани от България и Белгия с по 5, Германия – 4, Полша – 4, Испания – 4, и други.