През ноември: Горан Брегович пристига във Варна за грандиозен концерт

Живата икона на съвременната балканска музика обещава да вдигне на крака зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта със своя Оркестър за сватби и погребения на 14.11. От днес тръгва продажбата на билети. Велик момент за варненските фенове на Горан Брегович настъпва тази година – на 14.11. балканската мега звезда ще дойде в морската столица с цялата мощ на своя Оркестър за сватби и погребения.
Организаторите на концерта от Loud Concerts и „Елит Мюзик“ са готови да изпитат пълните възможности на обновената зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта и да съберат над 5000 души на големия концерт.
Тоталните хитове на Горан Брегович от неговата музика за филми и от албумите му – „Месечина“, „Едерлези“, In the Deathcar – със сигурност ще вдигнат на крака варненската публика, която от години чака нова среща с любимия си Брега. Няма да липсва и българска връзка на сцената, сръбският музикант редовно включва нашенски ритми и гласове на български народни певици.
За радост на феновете ще чуем и песни, които за пръв път ще прозвучат във Варна –  те са от последния засега албум на артиста Champagne for Gypsies, издаден през 2012 г. Жива икона на съвременната балканска музика, прескачащ с лекота границите между стилове и етнически  традиции, Горан Брегович сложи свой уникален подпис на световната музикална сцена от края на ХХ и началото на ХХІ век. Негов патент остава драматичният микс от бравурността на циганските духови инструменти, сръбската мелодичност и българската фолклорна полифония, всичко това енергетизирано до точката на кипене от рок ритъма на ударните.
Всеки един от албумите на Брегович постига огромен успех, първите в рамките на бивша Югославия, а последвалите ги – по цял свят. С групата от младежките си години „Бело дугме“ музикантът поставя нови стандарти при изпълненията на живо, а съчетаването на рок и етно го превръща в посланик на балканската музика по света. Съвместната му работа с режисьора Емир Костурица ражда шедьоври с композициите към филмите „Циганско време“, “Ъндърграунд” и “Аризонска мечта”, саундтраците към които стават световни хитове. През 1995 г. музиката към филма “Ъндърграунд” получава Златна палма на Филмовия фестивал в Кан.

Музикантът настоява за дюлева ракия

Hа концерта си във Варна Горан Брегович е поискал бутилка дюлева ракия, с която да вдига наздравици с музикантите си зад кулисите и докато са на сцената. Ако публиката го приеме добре, той и оркестърът му за сватби и погребения могат да свирят и повече от три часа. Това разказа пред „Дарик“ Мартин Стоянов от агенция Loud Concerts, която през последните години организира участията на Брегович в София и Русе.
„Брегович определя репертоара си 30 минути преди да излезе на сцената и никога не знам какво точно ще изпълни. Концертите му продължават в зависимост от настроението на публиката. Ако варненската го приеме по най-топлия начин, концертът няма да има край“, споделя досегашните си впечатления Стоянов.
Брегович ще пристигне в морската столица след участие във Франция. Той ще бъде настанен в апартамент в 5-звезден хотел, а музикантите от оркестъра, в който вокалистки са българките сестри Радкови – в 4-звезден хотел. Изискванията на автора на саундтрака на филма „Ъндърграунд“ към кетъринга не са особено претенциозни и освен дюлева ракия той ще включва местна кухня, салати и плодове.
„Винаги можем да си кажем две приказки на български или на сръбски и да се разберем по-лесно, отколкото с германци, англичани или американци. Начинът ни на работа е много близък до техния и затова се работи много лесно. Капризите също ги оправяме по най-бързия балкански начин – сядаме на маса, пием по една ракия, споделяме си проблемите и те се разрешават много бързо“, допълва организаторът.